Art@Site www.artatsite.com Herbert Nouwens Fuga IJmuiden
Artist:

Herbert Nouwens

Title:

Fuga

Year:
1992
Adress:
Kanaaldijk, IJmuiden
Website:
een zachtaardige kolos
Fuga van Herbert Nouwens heeft een duidelijke vorm, die op mijn netvlies blijft. Dit is knap, omdat er maar weinig kunstwerken zijn waarvoor dit geldt.
Misschien zou je zeggen: dit is een willekeurige vorm. Dit klopt, als je bedoelt dat dit geen herkenbare vorm is. Het is geen cirkel, geen vierkant, geen poort, geen scheepshuid.
Maar toch is dit geen willekeurige vorm. Volgens mij zie ik een haakse hoek. De rechter vorm is sterk (ik kijk nu even vanuit het oosten). De haakse hoek botst met de achterliggende eindeloze blauwe lucht.
De linker vorm is in veel opzichten de tegenpool van het rechterdeel. De vorm begint zwaar en sterk maar wordt zoekend en raakt de rechtervorm heel voorzichtig.
Zodoende hebben we alle uitersten gezien: zoekend, voorzichtig, sterk, confronterend.
Door Theo, www.artatsite.com

Translation
a gentle colossus
Fuga by Herbert Nouwens has a distinct shape which I can’t unsee. This is an achievement, which is true for only a few artworks.
Maybe you could say: this is an arbitrary form. That's right, if you're saying that this is not a recognizable form. It's not a circle, not a square, not a gate, not a ship’s hull.
But still, this is not a random form. I think I see a right angle. The right kind is a strong (now I am looking from the east side). The right-angle clashes with the background of the endless blue sky.
The left-hand shape is in many ways the polar opposite of the right-hand side. The form starts out heavy and strong, but becomes seeking and is touching the right-side carefully.
So, we have seen all of the extremes: searching, carefully, strong and confrontational.
By Theo, www.artatsite.com

www.facebook.com/pg/herbertnouwens.sculptor:
Nouwens ervaart de nieuwe plek als 'thuiskomen'. Alles klopt, de locatie langs het water, de materialen, de omgevingsfactoren de sluizen, de hoogovens. Het beeld is gemaakt van stukken schip, die averij hebben opgelopen, en door het Noordzeekanaal naar Amsterdam zijn gevaren om gerepareerd te worden. Hij ziet het beeld als een monument voor de eeuwigdurende strijd met het water.

www.mandarte.nl:
In 2020 is dit beeld geplaatst op de oever van het Noordzeekanaal in IJmuiden, direct aan de openbare weg, recht tegenover het Witte Theater. Aan de overkant van het water ligt het hoogoven-terrein. Verderop in het kanaal ligt de grote zeesluis. Het beeld is bovenmenselijk groot. Met zijn hoogte van 17 meter levert de sculptuur zelfs in deze grootschalige omgeving een duidelijk signaal. Na langdurig en intensief verkennen van de locatie besloot de kunstenaar het beeld niet ín, maar boven op de grond te plaatsen. Daardoor won het aanzienlijk aan hoogte, maar ook aan onafhankelijkheid.

www.nhnieuws.nl:
Het is namelijk een constructie van wrakken van zeeschepen. Zo langs Kanaaldijk moet het een baken worden voor zeevaarders, maar ook een ode aan alle zeelieden die ooit hun leven op zee verloren zijn.

www.nieuwsbladijmuiden.nl:
Verwoort zegt: ''Het is wel een blikvanger inderdaad. En dat past prima in het kader van De Rauwe Loper. Plus dat het niet zo massief is, je kijkt door het kunstwerk heen als het ware en ziet de sluizen. Kunst is in mijn ogen óók het tonen van een beetje lef. Een beetje spraakmakend zijn. Het beeld is symbolisch voor deze omgeving, gemaakt van een oude scheepsromp. Als je er aan gewend bent zul je zien dat het een mooie toevoeging aan onze ruige omgeving is.''

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Nouwens had twee grootvaders die smid waren en de smederij van zijn vader was aan huis. Werken met ijzer zit als het ware in zijn bloed. Het staal van Herbert Nouwens heeft vaak al een heel leven achter de rug. Hij bewerkt scheepswanden, geplooid door aanvaringen, en ander reststaal.

www.wikipedia.org:
Herbert Gerard Maria ("Herbert") Nouwens (Oegstgeest, 11 september 1954) is een Nederlandse beeldhouwer.
Hij volgde een lange ontwikkeling van figuratief beeldhouwer naar de abstracte beeldhouwer die hij van de jaren tachtig af werd. Zijn grote voorbeeld is de Amerikaanse beeldhouwer David Smith. Staal is het materiaal waarmee Nouwens werkt. Tot 2004 werkte hij Nouwens in diverse ateliers in Amsterdam (o.a. op het terrein van de voormalige Westergasfabriek). Nouwens woont en werkt sinds 2004 in een voormalige melkfabriek in het Groningse Slochteren.
Zijn stijl laat zich niet eenvoudig omschrijven: niet constructivistisch, niet minimalistisch (al schuwt hij het minimalisme niet) en geen popart. Zijn werk sluit aan bij dat van de Engelse naoorlogse generatie beeldhouwers, zoals Anthony Caro, Phillip King, Eduardo Paolozzi en anderen.