Art@Site www.artatsite.com Evert Strobos Staande Zuil Met Dwarsbalk Enschede The Netherlands
Artist:

Evert Strobos

Title:

Staande Zuil Met Dwarsbalk

Year:
1977
Adress:
Wesselerweg, Enschede
Website:
www.stadsdichterenschede.nl:
Kaarsrecht staat hij, fier rechtop, al
eeuwen in weer en wind, onaangetast,
niets heeft vat op hem, de
tekens van hedendaagse druïden
weerhouden boze geesten
Op zekere dag viel hij
vanuit zichzelf, kaarsrecht,
van boven naar
beneden,
fier, schuin neerwaarts
en steunt zichzelf
Het staande deel biedt doorzicht,
blikt op wolkenluchten en kiert
voor het windorgel. Hij
lacht, hij houdt van muziek,
van Hollands weer
stormend door zijn weerportaal
Onaantastbaar, onverzettelijk
stut hij de hemel
29 augustus 2008. Kunstenaar: Evert Strobos (1943), titel: Staande zuil met dwarsbalk (1977). Plaats: Wesselerweg / Wesselerbrinkpark.

www.wikipedia.org:
Evert Strobos (Hengelo, 12 februari 1943) is een Nederlandse schilder en beeldhouwer.
Evert Strobos ontving zijn opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en de Staatliche Kunstakademie van Düsseldorf. Strobos, die woont en werkt in Hengelo, voert zijn werken vaak uit in serie. Zijn meest gebruikte materiaal is cortenstaal.
Zijn Project in Cor-Ten steel uit 1971 bestaat uit 24 gelijkvormige en 8 meter lange elementen van cortenstaal, die aan de bovenzijde vlak en aan de onderzijde dubbelgevouwen zijn. Dit kunstproject werd voor het eerste getoond in het Stedelijk Museum (Amsterdam) gevolgd door Groningen, Enschede en Dordrecht. Het project werd in 1973 opnieuw opgebouwd en vond een definitieve plaats in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo en kreeg een nieuwe naam: palissade. Deze palissade werd in 1991 door een duurzamer versie vervangen van 4 cm dikke staaldelen.

www.kunstnonstop.nl:
Het heeft enige tijd geduurd voordat het publiek dit soort beelden kon waarderen. Strobos heeft vaak de hoon en verguizing van pers en publiek ondergaan, maar hij bleef er ogenschijnlijk stoïcijns onder. Ook dit beeld heeft in Enschede voor ophef gezorgd omdat ’het niets voorstelt’ en vanwege de kostprijs van 30.000 guldens.
Het beeld heeft ruim 25 jaar aan het eind van de Wesselerbrinklaan gestaan. Het is in die tijd een herkenningsteken van de wijk Wesselerbrink geworden. Dat het uiteindelijk geaccepteerd is door het publiek, mag blijken uit het feit dat het een bijnaam heeft gekregen: in de volksmond heet het kunstwerk "Strobos’ scheermes". In oktober 2003 is het verplaatst naar de huidige locatie van waaruit het uitkijkt over het Wesselerbrinkpark.