Art@Site www.artatsite.com Pacale Marhine Tayou La Source Breda
Artist:

Pacale Marhine Tayou

Title:

La Source

Year:
2018
Adress:
Gerechtsgbouw
Website:
Een positief kunstwerk
Gekleurde Afrikaanse maskers als bloemen in een rode boom. De maskers zijn allemaal verschillend. De is voornamelijk blauw, de andere oranje en weer een ander het groen. Dit is een vrolijk en bruisend kunstwerk zonder enkele pijn of frustratie.
De maskers drukken waarschijnlijk trots uit op de Afrikaanse cultuur. Ik kan mij voorstellen dat een boom wordt uitgebeeld die vruchtbaar is. Dit zijn allemaal positieve betekenissen.
By Theo, www.artatsite.com

www.bndestem.nl:
Gisteren plaatsten we een foto van het kunstwerk met daarbij een poll. Meer dan 1100 mensen lieten hun mening horen. Het resultaat tot nu toe: 56 procent van de stemmers vindt het kunstwerk ‘niet om aan te zien’. Een greep uit de reacties:
,,Ik vind het een misplaatste poging om gek te doen waar het niet kan', aldus Rob2Breda.
,,Wat ik de grootste kunst hiervan vind is dat de maker het verkocht heeft weten te krijgen', vindt J.A. Hout.
Erwin maken ze er niet blij mee: 'Al kreeg ik hem voor niks. Wat een lelijk ding.'
En Ton? Die wordt er ook niet warm van: 'Zo’n mooi esthetisch gebouw en dan zo’n gedrocht voor de deur.'
C. van Bragt mailde ons haar mening en die is glashelder: ,,Wat een kunstwerk! We willen vast niet weten wat dat heeft gekost. Qua ocatie lokt het bij mij de cynische reactie op : hier hangen we iedereen op aan de hoogste boom.'
Lezer Dirk is juist blij met de rode boom. Hij noemt het ‘kunst anno nu’. ,,Mooi en lekker gek! Helemaal prima. In het conservatieve Breda mag best behoorlijk meer worden geïnvesteerd in kunst in de openbare ruimte. Het kleurt de stad. En dan bedoel ik niet een zoveelste beeld van de ongetwijfeld wijze meneer uit een ver verleden.
Of Teun: 'Breda is goed bezig, dikke pluim!'
Of Bredanaars het werk nou mooi of lelijk vinden: La Source wordt op dit moment afgemaakt. Komende maand wordt kunstwerk van tien meter hoog officieel onthuld.

www.wikipedia.org:
Pascale Marthine Tayou (Yaoundé, 1967) is een Kameroense beeldhouwer, installatie- en videokunstenaar.
Tayou studeerde rechten, maar ontwikkelde zich als autodidact tot kunstenaar. Na verblijf in Stockholm en Parijs kwam hij in België, waar hij zich in Gent vestigde. In 2002 nam hij deel aan documenta 11 in Kassel en de Biënnale van São Paulo in de Braziliaanse stad São Paulo. Hij werd zowel in 2005 als in 2009 uitgenodigd voor de Biënnale van Venetië. In 2010 toonde hij zijn werk in Salon Urbain de Douala tijdens de Triennale d'art public in Douala en in de Malmö konsthall in Malmö.
De kunstenaar woont en werkt in Douala en Gent. Het werk van Tayou bevindt zich in de collectie van onder andere de Nomas Foundation in Rome, in het museum voor hedendaagse kunst MARTa Herford in Herford en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent.
In augustus 2018 wordt Pascale Marthine Tayou de vierde 'artistieke sponsor' van de Milanese voetbalclub A.S. Velasca, opgericht door de kunstenaar Wolfgang Natlacen.