Art@Site www.artatsite.com André Volten Constructie The Netherlands
Artist:

André Volten

Title:

Constructie

Year:
1963
Adress:
ArtEZ Academie, Arnhem
Website:
Zachte constructie
Dit stalen kunstwerk is subtiel. Je moet weten dat dit stevige balken, anders zie je het niet. Dit zijn HE—balken die zware ladingen kunnen torsen. Nu vormen zij tezamen zachte wanden. Het staalblauw is chique grijs geworden.
Een spannende dynamiek ontstaat terwijl de balken maar op drie verschillende hoogten staan. De balken staan boven elkaar of halverwege elkaar.
Het is André Volten gelukt om met een minimum aan middelen een subtiel kunstwerk te maken.
Door Theo, www.artatsite.com

www.omroepgelderland.nl:
Voor het gebouw van kunstopleiding ArtEZ in Arnhem staat een beeld. Het past zó goed bij het gebouw en de omgeving, dat het soms niet eens opvalt. Het is een abstracte constructie van staal van kunstenaar André Volten.
Het gebouw van ArtEz is van architect Gerrit Rietveld. Strak van vorm. Met horizontale en verticale lijnen. En dat zie je terug in het beeld van Volten. Daar spelen lijnen en vlakken van staal een boeiend vormenspel. Zo ontstaat een band tussen gebouw en beeld.
Volten houdt van het ruwe van het werken met ijzer en staal. Om het materiaal goed te leren kennen, gaat hij werken bij de Nederlandse Dok- en Scheepvaart Maatschappij. Daar leert hij lassen en leert hij hoe je zo'n constructie maakt. Tegelijkertijd leert hij meer mogelijkheden van het materiaal, maar ook de onmogelijkheden kennen.
Volten hield zich veel bezig met kunst in de openbare ruimte. Je moest in zijn ogen niet alleen het kunstwerk maken, maar ook rekening houden met de omgeving; soms zelfs de omgeving mee ontwerpen. Een kunstwerk, daar moet je omheen kunnen lopen. Of er gewoon langsrijden. In Arnhem kan dat allebei.

www.wikipedia.org:
Volten werd geboren in het Westfriese Andijk en volgde in 1945 een korte opleiding in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, maar vertrok in 1946 voor een periode van 4 jaar naar Brussel. Door zijn vriendenkring aldaar (onder anderen Josef Ongenae) ontwikkelde zich snel zijn belangstelling voor de abstracte kunst.
Na zijn terugkeer naar Amsterdam in 1950 werd hij van de abstract-expressionistische schilder die hij was een non-figuratief beeldhouwer, mede door zijn activiteiten als lasser op de scheepswerf van de NDSM in Amsterdam-Noord.
Vanaf 1953 en zeker na 1954, het jaar waarin hij medeoprichter was van de kunstenaarsgroep Liga Nieuw Beelden, behoorde Volten tot de groep beeldhouwers, die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte.
Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvast staal, vaak ook gebruikte hij graniet en cortenstaal.
Zijn oeuvre droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. In 1996 kreeg Volten voor zijn werk de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Zijn werken bevinden zich onder andere in de collecties van het Kröller-Müller Museum, het Lehmbruck-Museum in Duisburg, de Kunsthalle Mannheim in Mannheim en het Skulpturenmuseum Glaskasten in Marl.