Art@Site www.artatsite.com Ruud van de  Wint Tong van Lucifer The Netherlands
Artist:

Ruud van de Wint

Title:

Tong van Lucifer

Year:
1993
Adress:
Knardijk, Lelystad
Website:
www.wikipedia.org:
Reindert Wepko (Ruud) van de Wint (Den Helder, 22 juni 1942 – aldaar, 30 mei 2006) was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en architect.
Een van Van de Wints meest bekende werkenis Tong van Lucifer, Lelystad (1993). De vorm van het beeld doet denken aan een tong. Daarom bedacht de maker dat het een afbeelding van de tong van Lucifer zou kunnen zijn, de gevallen engel die naar de hemel likt.

www.flevolanderfgoed.nl:
Reindert Wepko (Rudi) van de Wint werd op 22 juni1942 in Den Helder geboren. Hij volgde van 1961 - 1966 een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam. Hij begon zijn carrière als schilder en kreeg bekendheid als maker van plafondschilderingen in Paleis Noordeinde in Den Haag en het stadhuis van Gronigen.
Zijn voorkeur voor de ovale vorm en zijn fascinatie voor koperen wikkelingen van een dynamo zijn terugkerende elementen in het werk van Rudi van de Wint. Werk van hem is te zien op zijn ateliercomplex, in het duingebied `De Nollen`aan de zuidkant van Den Helder. Daar experimenteert hij, sinds 1981 met bouwsels, sculpturen en schilderijen. Af en toe ontstaat er iets wat geschikt is om elders in het land een plek te krijgen. In 1998 heeft staatssecretaris Aad Nuis aan Rudi van de Wint een subsidie van een half miljoen gulden toegekend om zijn project op de Nollen te completeren. Dat zal naar schatting nog vijf tot tien jaar in beslag nemen.
Werk van deze kunstenaar is te vinden langs de A2 te hoogte van IJsselstein, langs de A6 ter hoogte van de Knardijk, in de wijk Cammingaburen – Leeuwarden, ‘Zonder Titel’1997 en langs de oprijlaan van het KNMI in De Bilt (Depressie - 2000). Bij de radartoren in Westkapelle vind je een oorlogsmonument. In de plenaire zaal van de Tweede Kamer hangt een olieverfschildering in tien delen van de hand van Rudi van de Wint. Dit schilderij kennen we allemaal als achtergrond in de televisiebeelden van het parlement. Verspreid door Nederland vind je ongeveer 30 kunstwerken van zijn hand.
Op 30 mei 2006 is Rudi van de Wint onverwacht op zijn terrein De Nollen in Den Helder, aan een hartaanval overleden. Hij is 63 jaar geworden. Na zijn dood werd op 27 maart 2007 op Tenerife het door Van de Wint gemaakte International Tenerife Memorial officieel onthuld. Dit 18 meter hoge monument in de vorm van een wenteltrap is een gedenkteken voor de vliegtuigramp van 27 maart 1977 op het eiland Tenerife waarbij een Boeing van Pan Am en van KLM op elkaar botsten.