Art@Site www.artatsite.com De Artoonisten Hommage Marten Toonder
Artist:

De Artoonisten

Title:

Hommage Marten Toonder

Year:
2002
Adress:
Blaak
Website:
www.bkor.nl:
Dit beeld is onderdeel van een grote hommage aan striptekenaar Marten Toonder, die 90 jaar werd in mei 2002. Het beeld van ruim zes meter hoog bestaat uit een barokke bank, waar vier bekende figuren uit de Toonder strips op tronen, zoals markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de schilder Terpen Tijn. Hier bovenuit torent een grote obelisk, aan vier zijden verlucht met reliëfs vol symbolen van filosofie, politiek, economie en wetenschap.
De obelisk wordt bekroond door kwasten, het symbool van de kunstenaar, een wereldbol, symbool van het universum van Bommel en Tom Poes, personificatie van de Rede. Hoewel Toonder niet zijn hele leven in de Maasstad heeft gewoond, zei hij in een interview dat er wat hem betreft niet genoeg beelden in de stad kunnen staan. Hij voegde eraan toe:
Rotterdam, geboortestad, daar heb ik een zwak voor. Twintig jaar van je leven en vooral van je prille jeugd, die maken een heel diepe indruk op je.
De Artoonisten is een Rotterdamse kunstenaarsgroep, bestaande uit Hans van Bentem, Luuk Bode, DJ Chantelle en Pepijn van Nieuwendijk. Zij verkondigden in 2001 bij Showroom MAMA een nieuwe stroming. Het Artoonisme ontleent beelden aan massamedia, verpakkingen, reclame en natuurlijk cartoons. Daaraan voegen ze fantastische elementen toe uit de sciencefiction of (hedendaagse) mythologie.

www.cultuurwijs.nl:
Op de Blaak in Rotterdam staat sinds kort een opvallend beeld van zes meter hoog. Het beeld is gemaakt ter ere van Marten Toonder, één van de eerste stripverhalenvertellers en -tekenaars van Nederland. De figuren op het beeld, de meeste reliëfs en decoraties verwijzen naar zijn stripverhalen, waarin Olivier B. Bommel en Tom Poes de hoofdrol spelen. De in Rotterdam geboren Toonder werd in 2002 negentig jaar en de gemeente Rotterdam heeft hem geëerd door dit gedenkteken te laten maken.
Hommage Marten Toonder, de Artoonisten, 2002, met het beeld van markies de Cantecler aan de voorzijde van Luuk Bode, de Artoonisten. Het beeld is vervaardigd van brons en granito, een materiaal dat bestaat uit een mengsel van gebroken natuursteen, bijvoorbeeld marmer, en cement dat na verharding glanzend gepolijst wordt.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof het beeld er al lang staat. Dit komt vooral door de vorm ervan; de obelisk in het midden en de klavervormige bank om het beeld heen. Op de bank staan vier figuren, die net als Olie B. Bommel inwoners zijn van Rommeldam, de fantasiestad waar de avonturen zich afspelen. Het zijn professor Sickbock, markies de Cantecler, burgemeester Dickerdack en de kunstenaar Terpen Tijn. De figuren zijn zeer verschillend van uitvoering, dit komt omdat ze elk zijn gemaakt door een andere kunstenaar. Het hele beeld is vervaardigd door vier kunstenaars, Hans van Bentem, Luuk Bode, DJ Chantelle en Pepijn van Niieuwendijk. Zij zijn aangesloten bij de kunstenaarsgroep de Artoonisten. De Artoonisten ontlenen hun beeldtaal aan cartoons en producten van (massa)media, zoals reclame en verpakkingen. De Toonderfiguren worden dus niet weergegeven zoals ze in de strips zijn getekend. Het gehele beeld is een verbeelding van de Rommeldamse wereld volgens de Artoonisten.
Op de top van de obelisk staat Tom Poes op een gevleugelde en geel en rood geruite globe. Tom Poes staat bovenop, want hij is in de verhalen altijd degene die met zijn heldere verstand de avonturen tot een goed einde weet te brengen. Het patroon op de globe, rode ruiten op geel, verwijzen naar de stof van de jas van Olie B. Bommel en de vleugels naar de fantasiewereld van Toonder.
Onder de globe is een penseel en pen te zien, voor het dubbeltalent van Toonder, schrijver en tekenaar. De reliëfs op de obelisk zijn verwijzingen naar de figuur die er voor staat. Er is bijvoorbeeld een laboratorium achter professor Sickbock te zien. De wolken met bliksemschichten, pijlen en stralen rond de obelisk geven volgens de Artoonisten 'de grens aan tussen aardse beslommeringen en de heldere rede'.