Art@Site www.artatsite.com Yasser Ballemans Jamin Monument
Artist:

Yasser Ballemans

Title:

Jamin Monument

Year:
2013
Adress:
Goudse Rijweg
Website:
www.wikipedia.org:
Deze sculptuur is ontstaan op initiatief van Werkgroep ‘Jamin Terug in Crooswijk’. Het werk staat op een plein ter herdenking dat hier ooit een fabriek van Jamin was, die in de jaren zeventig werd gesloten en in de jaren tachtig gesloopt. Ballemans heeft een figuratieve verbeelding gemaakt van deze verdwenen fabriek met speciale aandacht voor het personeel dat op trappen, bijna als een bordes, naar een sprookjesachtige fabriek loopt. Het is een soort suikerspinroze taart met een feestelijkheid, die past bij Ballemans’ interesse in carnaval en alledaagse beeldculturen. De flamboyante vorm en kleur maakt het monument een object dat opvalt; het eist aandacht op voor iets wat anders vergeten is.
Beeldhouwer Yasser Ballemans (Breda, 1981) werkt vrij en in opdracht. In dat laatste geval maakt hij sculpturen van plaatstaal in signaalkleuren, waarin hij vlaggen, hekken, pijlen en andere kernachtige symbolen verwerkt. Eén van zijn projecten in relatie tot de openbare ruimte is ‘Carnaval’, waarover hij een expositie organiseerde en aan deelnam met een geometrische parade. Hij doorliep het Sandberg Instituut, St. Joost en de curatorenopleiding Mr. Miyagi van Showroom Mama. Hij toont zijn vrije werk in galeries en presentatieruimtes.

www.heinekenterrein.com:
Jamin was indertijd één van de grootste werkgevers en honderden tienermeisjes vonden er werk. Dat was een fenomeen, de meisjes van Jamin. ‘Ik was één van de Jamin-meisjes en ik het het erg leuk gehad in de fabriek. Het waren veelal meisjes met een hart voor de wijk én de fabriek, volksmeisjes zonder opleiding’, zegt geboren Crooswijkse Jannie Hack.
Het bekendste Jamin-product was wel het dubbeldik ijsje tussen twee wafels. ‘Die heb ik staan inpakken aan de lopende band, in hoog tempo acht uur lang’, vertelt oud-meisje van Jamin Jannie.
Nu hebben de meisjes van Jamin en Crooswijkers het eindelijk voor elkaar: er komt een Jamin-monument ter herinnering aan de mierzoete geschiedenis van de wijk. ‘Ja het is zo roze als een suikerspin, zuurstok, toverbal of spekje’, vertelt kunstenaar Yasser Ballemans. ‘Het is een grote taart met bovenop een fabriek waar de meisjes van Jamin uit lopen de wijk in.’