Art@Site www.artatsite.com Frans, Marja de Boer Zonder Titel
Artist:

Frans de Boer, Marja de Boer

Title:

Zonder Titel

Year:
1985
Adress:
Westersingel
Website:
Een perfect kunstwerk
Het is moeilijk om onder woorden te brengen welk gevoel dit kunstwerk oproept. Er wringt iets ...
De perfecte cirkel roept bij mij het gevoel van harmonie op; dit is een omlijsting van een prachtig stukje Rotterdam. Het is prettig om rondom dit beeld te lopen en het uitzicht langzaam te zien veranderen. Het roept een bijna nostalgisch verlangen op om dit beeld vast te houden.
Dichtbij gekomen is een opening te zien; de ring lijkt door een scherp mes schuin in gesneden te zijn. De perfectie is op perfecte wijze doorbroken.
Nu kom ik waar het voor mij wringt. Alles is perfectie, wat Zonder Titel van Marja Lichtveld en Frans de Boer weergeeft. Maar Marja Lichtveld en Frans de Boer beelden hiermee de werkelijkheid of een verlangen uit? Ik zie geen rafeling, onbalans, incompleetheid in de cirkel, het uitzicht en zelfs in de opening. En dit terwijl imperfectie haast een sleutelwoord is in onze relatie, ons werk, onze wijk.
Door Zonder Titel van Marja Lichtveld en Frans de Boer kan ik even ongegeneerd genieten van wat mooi, stabiel, harmonieus is.
By Theo, www.artatsite.com

www.bkor.nl:
Dit werk is opgeleverd in het kader van de renovatie van het rioolgemaal. Panden aan de Westersingel hebben namelijk geregeld te verduren gehad van ondercapaciteit van het riool, waardoor kelders geregeld volliepen. In 1985 werd het rioolgemaal door de gemeente Rotterdam gerenoveerd. Dit beeld van het echtpaar De Boer – Lichtveld werd toen ontworpen in het kader van de percentageregeling. De twee kunstenaars kozen voor de meest elementaire wiskundige vorm: de cirkel. In de kunstgeschiedenis symboliseert deze vanouds de eeuwigheid, het heelal en daarmee zelfs God. Dit omdat het geen hoeken heeft en oneindig is. Het echtpaar De Boer – Lichtveld doorbreekt dit principe doordat eruit deze cirkel een ‘hap’ is.
Frans de Boer (Amsterdam, 1942) en Marja Lichtveld (Velsen, 1941) bezochten beiden de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze maakten lange tijd kinetische objecten: objecten met een bewegend element. Na verloop van tijd verwerkten ze hoogglanzende materialen, zodat de beweging van passanten werd weerkaatst. Hun werk bestaat uit abstracte vormen, die kunnen verwijzen naar de geschiedenis van de plaats waar het beeld staat. Het echtpaar krijgt regelmatig opdrachten voor het realiseren van monumentaal werk in de openbare ruimte. Ruimte en licht zijn belangrijke elementen in hun werk.