Art@Site www.artatsite.com Dick Box Mobile
Artist:

Dick Box

Title:

Mobile

Year:
1985
Adress:
Maaskade
Website:
www.bkor.nl:
Dit kinetische object van Dick Box bestaat uit twee bewegende haakvormen op staanders. Deze sculptuur, ter nagedachtenis aan de oude Willemsbrug, is opgebouwd uit aluminium buisprofielen en staat op het bruggenhoofd van de voormalige brug. De vorm van het beeld is strak en industrieel: een verwijzing naar de functionele vorm van de oude Willemsbrug, wat één van de oudste bruggen van Nederland was.
Dit beeld is tot stand gekomen op initiatief van Het Vrije Volk, die een inzamelingsactie hield voor de realisatie van het kunstwerk. Een bedrag van fl. 40.000 werd in 1980 aangeboden aan de toenmalige burgemeester. In 1985 werd de sculptuur geplaatst. Voor het beeld is een stenen plaquette aangebracht met de tekst: 'Lezers van het Vrije Volk hebben dit Willemsbrug-monument mogelijk gemaakt als een herinnering aan de oude brug die meer dan honderd jaar (1880 – 1981) noord en zuid verbond.' Rechtsonder is ter vergelijking een impressie van het silhouet van de oude Willemsbrug te zien.
De beeldhouwer Dick Box (Haarlem, 1947) heeft regelmatig kunstwerken uitgevoerd in opdracht van de Rijksgebouwendienst en diverse provincies en gemeenten. Hij hield zich lange tijd bezig als constructivist met kinetische objecten. Daarna ging hij steeds figuratiever werken, waarna hij rond 1998 weer meer abstractie toeliet in zijn beelden.