Art@Site www.artatsite.com Ton Burgering Alles van Waarde is Weerloos
Artist:

Ton Burgering

Title:

Alles van Waarde is Weerloos

Year:
1970
Adress:
Blaak
Website:
www.toniburgering.nl:
Vanaf 1967 werk al met neon. In eerste instantie in mijn ‘ruimtevaart periode’. Daarna in RVS objecten waar ik neonspiralen in verwerkte. Later bracht ik de tekst van Lucebert : ‘Alles van waarde is weerloos’ in neon aan op het hoge kantoorgebouw aan de Blaak in Rotterdam. Ik kreeg steeds meer opdrachten om gebouwen te verfraaien met neon. Ik ben vertrouwd met de beperkingen van neon. Ik ben het later wel veel meer gaan verfijnen. Vooral in mijn wandobjecten, waar de neonlijn via een ragdunne snede in het linnen te zien is.
De kleur rood en blauw zijn voor mij de ankerkleuren van ons bestaan. Het zijn de basiskleuren in mijn werk. Ze symboliseren het leven aan de linker en rechterzijde van de maatschappij. Rood en Blauw zijn de pijlers van ons bestaan. De kleuren Roze en Lichtblauw zijn de gevoelige kleuren . De kleur geel gebruik altijd in het midden van de vier andere kleuren. De gele lijn vormt de warmte lijn in het geheel. In mijn opdracht in 1986 van de gemeente Rotterdam om de oude Bibliotheek te verbouwen tot Nationaal Onderwijs Centrum heb ik de liftkoker die ik aanbracht over de 5 verdiepingen ook per verdieping de kleur gegeven en ook op de liftschacht de 5 kleuren in neonlijnen aangebracht. Ook in het nieuwe gemeentehuis in mijn geboortedorp Barneveld heb ik de balies op de begane grond de 5 kleuren gegeven en de bijpassende neonlijnen.

www.intoart.nl:
De pop-art tijd was een prachtige tijd. Het waren de jaren 60 en alles mocht en alles kon. Burgering schilderde in die tijd ( pop-art) schilderijen o.a. Hiroshima mon Amour en de Baron van Münchhausen. Na die romantische periode was hij de eerste kunstenaar die ruimtevaartschilderijen begon te schilderen. Grote schilderijen aan de hand van foto’s die in de kranten verschenen. Dat was een gouden greep in die tijd.
Vele tentoonstellingen waren het gevolg o.a in Museum Boijmans van Beuningen, Mickery Loenersloot, Galerie Seriaal in Amsterdam. Ook werden er veel werken van Burgering aangekocht door Museum Boijmans van Beuningen, Peter Stuyvesant Collectie, Frits & Agnes Brecht, Mickery Loenersloot, Galerie Seriaal te Amsterdam. Veel particuliere verzamelaars kochten eveneens zijn werk.