Art@Site www.artatsite.com Hans Citroen T. G. Masaryk en Rotterdam
Artist:

Hans Citroen

Title:

T. G. Masaryk en Rotterdam

Year:
2015
Adress:
Geldersekade
Website:
www.bkor.nl:
In oktober 1914, kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, bezoekt de Tsjechische filosoof en politicus Tomáš Garrigue Masaryk Rotterdam om er in het geheim de Britse historicus en publicist Robert W. Seton-Watson te ontmoeten. In hotel Weimar aan de Spaansekade deelt Masaryk zijn visie op Midden-Europa bij een nederlaag van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en hij schetst de contouren van een nieuwe staat, Tsjechoslowakije. Via Seton-Watsons memorandum van 5 november 1914 wordt deze visie bekend in het buitenland bij de geallieerden van toen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland. Masaryk weet tijdens de eerste Wereldoorlog internationale steun voor Tsjechoslowakije te mobiliseren. Van 1918 tot 1935 is Masaryk de eerste president van Tsjechoslowakije.
Op 5 november 2015, precies 101 jaar na Seton-Watsons memorandum, werd op nagenoeg dezelfde locatie het door kunstenaar Hans Citroen ontworpen monument T.G. Masaryk en Rotterdam onthuld. Vanaf het Masaryk-monument op de Geldersekade kijk je naar de hoek van de Spaansekade en het Haringvliet, waar tot het Duitse bombardement in 1940 hotel Weimar stond. Door de kijker zie je het toenmalige hotel. De afbeelding is voorzien van een dichtregel van Jana Béranova. Onder de contouren van het nieuwe Tsjechoslowakije bevinden zich een beeltenis van president Masaryk en een uitleg in vier talen.
De onthulling werd gevierd in aanwezigheid van de heer Milan Štěch (voorzitter van de senaat van de Tsjechische Republiek), de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije in Nederland en de heer Frans Weisglas (oud-diplomaat en oud-voorzitter van de Tweede Kamer). T. G. Masaryk en Rotterdam is uitgevoerd door de Tsjechische bronsgieterij HVH Foundry uit Horní Kalná en Dick van Campenhout BV.
Hans Citroen (Den Haag, 1947) volgde op Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag de richting schilderkunst van 1966 tot 1969. Daarna volgde hij tot en met 1973 een opleiding aan de Ateliers 63 in Haarlem.
Met Bob van Persie beheerde hij van 1974 tot 1976 het kleinste museum van Nederland: het legendarische Museum de Keikdoos in het Rotterdamse Centraal Station.
Citroen werd als kunstenaar bekend met Kunst & Vaarwerk, een kunstenaarscollectief dat hij in 1979 oprichtte met kunstenaars Cor Kraat en Willem van Drunen, en waarmee hij een grote rol speelde in de Rotterdamse kunstgeschiedenis op het gebied van kunst in de openbare ruimte.
In 2010 maakte hij met zijn vrouw Barbara Starzyńska het boek Auschwitz – Oświęcim. In 2014 verscheen zijn boek Auschwitz de Judenrampe over een vergeten perron.