Art@Site www.artatsite.com Dora Dolz Fauteuils
Artist:

Dora Dolz

Title:

Fauteuils

Year:
2009
Adress:
s-Gravendijkwal
Website:
www.bkor.nl:
Op woensdag 2 december 2009 werden twee Fauteuils van Dora Dolz onthuld op de ‘s-Gravendijkwal. Daar ligt, bij de kruising met de Mathenesserlaan, een onopvallend minipleintje, tussen allerlei verkeersbanen en fietspaden. De plaatselijke bewonersorganisatie B.O.O.G. had behoefte aan een positief tegenwicht tegen de verkeersoverlast, schimmige horeca en verslaafdenproblematiek in de buurt. Ze klopten aan bij het CBK nadat ze contact hadden gehad met de kunstenaar Dora Dolz, die helaas nog voor de plaatsing van de Fauteuils overleed. Het plan was om op dit gekke pleintje twee felgekleurde stoelen van Dolz te plaatsen, die uitnodigen tot een dialoog. Het kunstwerk symboliseert de hoop op een overkapping van het tunneltraject, waar de bewoners zich voor inzetten. Hierdoor zal er mogelijk een verblijfsplek met groen ontstaan.
Dora Dolz (Barcelona, 1941 – Rotterdam, 2008) maakte sinds eind jaren zeventig kleurrijke, monumentale keramieken vazen en meubilair. Ze verwerkte waaiervormen, fruit en schelpvormen in haar werk. Alle details van haar keramieken objecten bakt ze apart, waarna ze ze in elkaar zet. In 1993 ontving Dora Dolz de Judith Leyster Prijs; een belangrijke, tweejaarlijkse prijs voor vrouwelijke kunstenaars.

www.wikipedia.org:
Als kunstenares vervaardigde ze voornamelijk schilderijen, keramiek, glaswerk en tapijten, waaraan ze veelal in zwierige kleuren vorm gaf. Terugkerende thema’s (leidmotieven) hierbij waren geboorte, leven, lijden en dood.[1] Haar werk is onder andere in bezit van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en Museum de Fundatie. Er staan onder andere sculpturen van haar in Rotterdam Centrum, Rotterdam-Noord, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Tiel.