Art@Site www.artatsite.com Paul, Toine Horvers Cox Beijerkoppen
Artist:

Paul Cox, Toine Horvers

Title:

Beijerkoppen

Year:
2012
Adress:
Beijerlandselaan
Website:
www.bkor.nl:
Het kunstwerk toont live-beelden van nieuwslezers van televisiestations over de hele wereld. Beijerkoppen is een driedelig digitaal kunstwerk, waarin door middel van speciaal ontworpen software realtime via tweehonderd satellietkanalen in televisie-uitzendingen gezocht wordt naar het bekende kader van een nieuwslezer achter een tafel.
Op de gevel van de Media Markt op de kop van de Beijerlandselaan zijn drie full-colour LED-videoschermen geplaatst van 3 x 3,5 meter. Via verschillende satellieten verzamelt een zoekmachine studiobeelden van nieuwsuitzendingen. Uit deze uitzendingen worden fragmenten geselecteerd waarin alleen de nieuwslezer in beeld is. Afhankelijk van de duur dat de nieuwslezer in beeld is, vloeit een fragment over in een fragment van een andere zender. Daardoor ontstaat een onregelmatige, zachte wisseling van beelden van nieuwslezers. Voorbijgangers kunnen de nieuwsfragmenten horen door kleine luidsprekers.
De publiekspresentatie werd gehost door Noraly Beyer, voormalig nieuwslezeres van de NOS.
De kunstenaars Toine Horvers en Paul Cox gaan uit van het gegeven dat kijken naar televisienieuws hoort bij het dagelijks leven in alle streken en culturen van de wereld. Naast het verbindende internationale aspect zien de kunstenaars de nieuwslezer ook als een vertegenwoordiger van een traditie: die van het portret.
Van oudsher worden gezichten afgebeeld en in een kader geplaatst – een ritueel verschijnsel dat iedereen herkent. Het gezicht van de nieuwslezer dat iedere dag weer goed verzorgd, belicht, uitgesneden en ingekaderd op de beeldbuis verschijnt, kan worden gezien als een voorbeeld van dat ritueel.
Dit kunstwerk is ontworpen door Toine Horvers en Paul Cox en uitgevoerd in samenwerking met V2_Lab voor de ‘Boulevard Zuid’ en is in opdracht van CBK Rotterdam, Deelgemeente Feijenoord en het Pact op Zuid tot stand gekomen. Het is de laatste in een serie van drie grote werken die het CBK Rotterdam in Rotterdam Zuid organiseert, na Raamvertellingen in Pendrecht en Broken Light op Katendrecht.
De Rotterdamse kunstenaar Paul Cox (1962) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Staatliche kunstacademie in Düsseldorf. Zijn werk is multidisciplinair en bestaat vaak uit langlopende projecten, zoals het project ‘I came by boat’, waaraan hij negen jaar lang werkte. Cox is naast zijn praktijk als kunstenaar als docent verbonden aan de Willem de Kooning Academie.

www.toinehorvers.nl:
The public artwork in this multi-cultural area of the city transforms the three enormous concrete frames in the building front into a living portrait gallery.
The portraits, news readers from television news programs from stations from all over the world and collected by a searching machine, appear in classical portrait-composition in a continuous stream on LED-video screens.
Depending on the duration of the newsreaders presence in the item, one fragment fades into a fragment from another station. Because of this, and also because of the different lengths of the fragments on the three displays, an irregular, smooth changing of images is created.
Passersby can hear the sound of the news fragments from small loudspeakers.