Art@Site www.artatsite.com Moritz Ebinger Hydra
Artist:

Moritz Ebinger

Title:

Hydra

Year:
2006
Adress:
Prins Alexander
Website:
www.nrc.nl:
De locatie – in Nesselande, na de laatste metrohalte – interessant. Aan het einde van de wereld bevinden zich van oudsher monsters. Cartografen tekenden ze waar het onbekende begon. Aan het einde van de wereld bevinden zich van oudsher monsters. Cartografen tekenden ze waar het onbekende begon.
De metrolijn die de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande ontsluit, torent boven alles uit. Plompverloren houdt de lijn op in wat nog het meeste lijkt op een rommelig weiland met vijvertjes. Aan weerszijden staan spiksplinternieuwe huizenblokken. Een bordkartonnen ooievaar en wat slingers in de voortuin zijn een teken dat er in deze onaffe wijk al wel wordt geleefd. In de grijze wolkenhemel boven de huizen kraakt scherp een bliksemschicht. De straten lijken zo de weilanden in te lopen, als in Van Warmerdams film De Noorderlingen.
Dit is het decor waarin Moritz Ebingers nieuwste werk Hydra prijkt, in een vijvertje op nog geen drie minuten lopen vanaf het metrostation. Een ouderwetse, nog glanzend koperen duikershelm steekt boven het wateroppervlak uit. Ernaast priemt een brandkraan de lucht in, met nog zo’n helm erop, waaruit polyester luchtbellen bulken. Op de bollen staan kleine tekeningetjes, in helderrode, groene en blauwe lijnen, als kleine beestjes; een rode vlek lijkt wel wat op een kikker.
De duikhelmen heeft Ebinger (Bern, 1961) afgekeken van het Kuifje-album De schat van Scharlaken Rackham, waarin Kuifje en kapitein Haddock duiken naar een gezonken schip.
Maar Ebinger put ook uit de Griekse mythologie. De hydra is de negenkoppige waterslang die door halfgod Herakles werd verslagen. Het monster met zijn giftige adem en dito bloed kreeg uiteindelijk een plaats als het sterrenbeeld Waterslang.
Toch oogt het beeld verre van vervaarlijk. Met die witte bubbels is het meer een driedimensionale striptekening. Helemaal toevallig is dat niet: Ebinger is eerder tekenaar dan beeldhouwer, hoewel hij de laatste jaren regelmatig sculpturen neerzet in de openbare ruimte. Zijn tekeningen verspreiden zich over alles, zoals ook de droedels op het beeld in Nesselande laten zien. De heldere lijnvoering verraadt een geoefende hand en een uitgewerkte beeldtaal. „Twintig jaar geleden begon ik als tekenaar', verklaart Ebinger. „Maar het papier raakte mij te snel op. Toen ben ik gaan tekenen op objecten en muren.'

www.bkor.nl:
De kunstenaar heeft zijn inspiratie voor een deel gevonden in het stripboek van de avonturen van Kuifje ‘De schat van scharlaken rackham’.
Het kunstwerk bestaat uit een figuratie van een mensgrote brandkraan met een duikhelm op, waaruit grote zeepbellen komen. Een tweede helm drijft ernaast in het water.
Naast het stripboek van Kuifje is ook de Griekse mythe van de strijd van Herakles met het veelkopige monster een inspiratiebron geweest voor de kunstenaar.
De titel Hydra is afgeleid van deze mythe en verwijst naar de ‘Waterslang’, een uitgestrekt sterrenbeeld aan de hemelevenaar.
Dinsdagmiddag 26 september 2006 werd in de nieuwbouwwijk Nesselande te Rotterdam het kunstwerk Hydra van kunstenaar Moritz Ebinger onthuld. Het kunstwerk staat in het water van het Rietveldpark ter hoogte van de Paul Schuitemastraat 2. De deelgemeente Prins Alexander verzocht het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) in 2000 een plan te ontwikkelen voor beeldende kunst in de openbare ruimte. Aan de hand van het kunstplan 'De zeespiegel en de polder' van Hendri van der Putten zijn in 2001 in opdracht van CBK drie kunstopdrachten uitgeschreven. Het kunstwerk van Moritz Ebinger is hiervan als eerste gerealiseerd.
De in Nederland wonende Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger (Bern, 1961) schildert, tekent op muren, maakt radioprogramma’s en bouwt installaties.

www.wikipedia.org:
Moritz Ebinger (Moritz Niklaus Ebinger) (Bern, 12 augustus 1961) is een Zwitsers kunstenaar die sinds 1985 woont en werkt in Nederland.