Art@Site www.artatsite.com Mathieu Ficheroux Het Vergeten Bombardement
Artist:

Mathieu Ficheroux

Title:

Het Vergeten Bombardement

Year:
1993
Adress:
Bospolder-Tussendijken
Website:
www.bkor.nl:
Het monument Het Vergeten Bombardement herdenkt het bombardement in 1943, dat door de geallieerden bij vergissing werd uitgevoerd op het havenbekken oostelijk van de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord.
De bommen vielen op de zuidoever van de grens van de Nieuwe Waterweg en de Maas; de Wilhelminahaven, de Keilehaven en de Lekhaven werden gebombardeerd. De bommen vielen op de huizen langs de Schiedamseweg, de Rozener Manzstraat en de Mathenesserweg, tot bij het Marconiplein.
Vijftig jaar na dato werd besloten een monument op te richten om het bombardement te gedenken. De werkgroep ‘Het Vergeten Bombardement’ wilde een blijvende herinnering in de vorm van een monument maken.
Drie kunstenaars deden een voorstel voor dit monument: Mathieu Ficheroux, Paul Cox en René Verouden. Hun ontwerpen werden gepresenteerd aan de bewoners van Bospolder-Tussendijken.
Uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van Ficheroux. Zijn monument bestaat uit de cijfers die tezamen de datum van het bombardement vormen, 31 maart 1943. Het is uitgevoerd in cortenstaal en ligt verspreid in het gras, als door een bom getroffen. Ficheroux probeerde de opdracht te benaderen op een beschouwende, introverte manier. Zijn monument is ingetogen en vrij van pathetiek.
Op 31 maart 1993 onthulde toenmalig premier Ruud Lubbers Het Vergeten Bombardement.
Mathieu Ficheroux (Rotterdam, 1926 – 2003) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1969 werd hij onderscheiden met de Rotterdamse Hendrik Chabotprijs. Erotiek en vervreemding vormden in de jaren zestig een thematische ondertoon in Ficheroux’ roze en bruine schilderijen, zijn kunststof objecten en zijn licht reliëfs (sleeping pieces). In de jaren zeventig verbeeldde hij de vergankelijkheid in lijsten en beschadigde schilderijen. Sinds de jaren tachtig concentreerde Ficheroux zich weer voornamelijk op het schilderen en tekenen.

www.wikipedia.org:
Het hevigste bombardement op de stad na dat van 14 mei 1940 vond plaats op 31 maart 1943. Amerikaanse bommenwerpers uit Groot-Brittannië voerden die dag een aanval uit op haven- en scheepsbouwinstallaties in een van de havengebieden in Rotterdam-West. In plaats van hun doel te raken, het industriegebied tussen Keilehaven en Merwehaven, werd door de Amerikaanse vliegers grote schade aangericht in nabijgelegen woongebieden, met name het westelijk deel van de Schiedamseweg en het westelijk deel van de wijk Bospolder/Tussendijken.
Ongeveer 10 ha bebouwd gebied en 8 ha openbare weg werden verwoest en rond de 13.000 mensen raakten dakloos. Het verwoeste gebied werd begrensd door het Marconiplein, de Mathenesserweg, de Rösener Manzstraat, de Van Duylstraat, de Rosenveldstraat en de Blokmakerstraat.