Art@Site www.artatsite.com Joseph Graven Monument 1872
Artist:

Joseph Graven

Title:

Monument 1872

Year:
1874
Adress:
Nieuwemarkt
Website:
www.bkor.nl:
Het monument staat zeer goed geplaatst ten opzichte van de omgeving. Het hoort bij de identiteit van de stad, net als de Wilhelminafontein en het Stieltjesmonument op het Noordereiland. Monument 1872 kent vele bijnamen, zoals het Vrijheidsbeeld, De Maagd van Holland en Kaat Mossel.
Voor Nederlandse begrippen is dit een bijzonder beeld. Monument 1872, onthuld in 1874, was bedoeld als centraal decor bij de uitbundige jaarlijkse 1 aprilvieringen.
Het is een monument van Joseph Graven opgericht ter ere van de inneming van Den Briel door de Watergeuzen op 1 april 1572. Het werk verhaalt deze opstand tegen de Spanjaarden, waardoor het een soort nationaal monument is geworden.
Op de top staat in het midden de Stedenmaagd met in de hand een vrijheidshoed, gebeeldhouwd in natuursteen. Aan haar voeten staan op de vier hoeken kleine leeuwen, die ieder een wapenbord vasthouden, met vooraan het wapen van Rotterdam en dat van Brielle. Op het onderste niveau staan een geus, een visser en een handwerksman, alsmede vier bronzen pelikanen, die water spuwen in de arduinen opvangbak van de fontein.
Joseph Graven (Den Bosch, 1836 – Rotterdam, 1877) was een Nederlands beeldhouwer. Hij was achtereenvolgens werkzaam in München, ‘s-Hertogenbosch (1863-1875) en Rotterdam.
Hij maakte onder andere plastieken voor de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch en houten beelden voor de Hilversumse Sint-Vituskerk. Voor het Piet Heynsplein in Rotterdam vervaardigde hij een standbeeld van de zeeheld Piet Heyn, wat op 17 oktober 1870 door koning Willem III werd onthuld. Het beeld is tegenwoordig een Rijksmonument.