Art@Site www.artatsite.com Hans Ittman Phoenix
Artist:

Hans Ittman

Title:

Phoenix

Year:
1966
Adress:
Gebouw De Herder
Website:
www.bkor.nl:
Deze Phoenix van kunstenaar Hans Ittmann is één van zijn beste werken. Het is een eigenzinnig vormgegeven sculptuur van een Vuurvogel, die de herrijzenis of wedergeboorte van het destijds naoorlogse Rotterdam uitdrukt. De vogel is een getordeerde figuur, waarin de vleugels figuratieve elementen zijn, die Ittmann combineerde met een blokkige beeldtaal. Het is een stoer wederopbouwbeeld, elegant en rauw tegelijk, een verbinding tussen aarde en hemel, verwoesting en droom.
Oorspronkelijk werd het beeld ontworpen voor de Jan Prinsschool aan de Blaak en Binnenrotte. Het was geplaatst voor het bordes van de school. De sculptuur onderwees de jeugd over hoe de stad bezig was zich op te richten na het bombardement. Dat gevoel van groei was een metafoor, die geschikt was voor opgroeiende jeugd. Ittmann verbeeldde dat door tegen de zwaartekracht in te werken: naar boven toe wordt de Vuurvogel breder en meer heroïsch, wat past bij een vogel die opstijgt en overwint.
De Phoenix moest echter wijken voor de bouw van de Markthal. Bij de nieuwbouw van de school was er geen plek meer voor het beeld, waarmee één van de vele bijzondere naoorlogse kunstwerken die Rotterdam rijk is permanent uit het straatbeeld dreigde te verdwijnen. Maar een nieuwe verblijfsplek aan de St. Jobsweg, een plantsoen genaamd de Zevenhemellocatie, bood in 2013 uitkomst voor de sculptuur. De vier meter hoge stalen Phoenix geeft een krachtige uitstraling aan het plantsoen én de entree van het Lloydkwartier; een voormalige havengebied wat ook een wedergeboorte heeft meegemaakt, want het heeft zich immers ontwikkeld tot woongebied. CBK Rotterdam werkte voor de herplaatsing van de Phoenix samen met de bewonersvereniging van het gebouw De Herder en gemeente Rotterdam.
De Nederlandse beeldhouwer en schilder Hans Ittmann (Waalwijk, 1914 – Amsterdam, 1972) studeerde beeldhouwkunst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn leermeester was Cephas Stauthamer. Na de oorlog bestudeerde hij de internationale nieuwe ontwikkelingen, waarbij hij een jaar in het atelier van Zadkine heeft gewerkt. Hij had een goed oog voor de avant-gardes waarvan hij kenmerken incorporeerde in zijn eigen stijl, maar had daarbij soms moeite om een echt eigen beeldtaal te ontwikkelen.

www.cbkrotterdam.nl:
De Phoenix, of Vuurvogel, drukte destijds de herrijzenis of wedergeboorte van het naoorlogse Rotterdam uit. Zo’n wedergeboorte is vandaag ook zichtbaar in het Lloydkwartier: het voormalige havengebied ontwikkelt zich immers tot woongebied. De vier meter hoge stalen sculptuur vormt een welkome aanvulling op de monumentale architectuur, die zo kenmerkend is voor deze plek. Het beeld is markant, stoer en historisch, maar belemmert in zijn nadrukkelijke aanwezigheid niet de doorkijk naar het water. Het geeft een krachtige uitstraling aan het plantsoen én de entree van het Lloydkwartier.