Art@Site www.artatsite.com Hendrick de Keyser Erasmus van Rotterdam
Artist:

Hendrick de Keyser

Title:

Erasmus van Rotterdam

Year:
1622
Adress:
Grotekerkplein, Sint Laurenskerk
Website:
www.wikipedia.org:
Het Erasmusbeeld is een standbeeld van Desiderius Erasmus dat is ontworpen door beeldhouwer Hendrick de Keyser. Het is voor zover bekend het oudste bronzen standbeeld van Nederland. Het beeld werd in 1622 door de Rotterdamse bronsgieter Jan Cornelisz. Ouderogge gegoten en geplaatst op de Grotemarkt. De plaatsing van het bronzen beeld werd bekritiseerd door Calvinistische predikanten die Erasmus een libertijn en bespotter van religie noemde.
In mei 1940 kwam het ongeschonden uit het bombardement op Rotterdam en werd het door de gemeentelijke dienst Kunstbescherming van zijn sokkel gehaald en onopvallend naar het Museum Boijmans Van Beuningen gebracht. Daar werd het op de binnenplaats onder betonplaten en zandzakken verborgen. In juli 1945 kreeg het beeld een plaats op de Coolsingel, maar het moest in september 1963 wijken voor de metro. Uiteindelijk heeft het beeld in 1964 een plaats gekregen op het Grotekerkplein voor de Grote of Sint-Laurenskerk. Het beeld staat op een kopie van de sokkel uit 1677. De oude sokkel is op 23 februari 1965 naar het Erasmiaans Gymnasium vervoerd. In 1996 werd het beeld door onbekenden omver getrokken. In 1997 werd het beeld gerestaureerd waarna het in 1998 weer op zijn sokkel werd gehesen.
Standbeelden behoorden volgens de oud-Nederlandse opvatting in kerken. Het standbeeld van Erasmus was daarom twee eeuwen lang het enige standbeeld op een openbaar plein. De Nederlandse historicus Johan Huizinga merkte op dat het standbeeld van Erasmus in meerdere opzichten opmerkelijk is.
Johan Huizinga: Het blijft in hooge mate karakteristiek, dat een paar eeuwen lang eigenlijk het eenige openbare standbeeld in Nederland niet dat van een krijgsman, vorst of staatsman is geweest, noch van een dichter, maar van een geleerde, die nog wel dat vaderland tamelijk had veronachtzaamd.

www.rotterdam.nl:
Het standbeeld van Erasmus is het oudste openbare standbeeld van Nederland. Al in 1549, 13 jaar na de dood van Erasmus in 1536, werd een eerste beeld gemaakt ter ere van het bezoek van prins Philip en landvoogdes Maria van Hongarije. Dit beeld was waarschijnlijk van hout en papier-maché, maar al snel volgde een stenen beeld, op de Grote Marktbrug. Samen met het geboortehuis van Erasmus was het beeld een belangrijke toeristische attractie.
Het beeld is een aantal keer vervangen. In 1572 werd het door de invallende Spanjaarden van de brug in de Steigergracht gegooid. Het stadsbestuur liet een vervangend beeld van hout maken, en aan het eind van de zestiende eeuw stond er weer een stenen beeld op het Marktveld.
In 1622 werd het stenen beeld definitief vervangen door een bronzen beeld. De beroemde beeldhouwer en bouwmeester Hendrick de Keyser maakte in opdracht van het stadsbestuur het bronzen beeld van Erasmus dat eeuwenlang op de Markt gestaan heeft.
In de twintigste eeuw is het standbeeld een aantal keer verhuisd. Toen het beeld van Erasmus ongeschonden het bombardement van mei 1940 had overleefd, werd het veiligheidshalve ‘begraven’ in de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen. Na de oorlog was er geen Grote Markt meer, en kreeg Erasmus eerst een plek op de Coolsingel voordat hij zijn uiteindelijke plaats op het Grotekerksplein vond.

www.nieuws.top010.nl:
Hendrick de Keyser is de belangrijkste Noord Nederlandse architect en beeldhouwer van zijn tijd. Hij kwam uit een Utrechts beeldhouwers- geslacht. Hij kreeg een internationale studie beeldhouwen en architectuur in Amsterdam. Hier werd hij in 1595 stadsarchitect en stadssteen- houwer. Bekende werken van zijn hand zijn de Westerkerk, de Zuiderkerk en het Huis met de Hoofden in Amsterdam en het praalgraf van Willem van Oranje in Delft. Naast het standbeeld van Erasmus ontwierp hij in Rotterdam ook de houten spits die in 1619 de toren van de Laurenskerk bekroonde.