Art@Site www.artatsite.com Titus Leeser Mariniersmonument
Artist:

Titus Leeser

Title:

Mariniersmonument

Year:
1963
Adress:
Admiraliteitskade 96
Website:
www.bkor.nl:
Dit is klassiek monument ter ere van de mariniers, dat moed en strijdbaarheid uitstraalt. Het bronzen beeld van Titus Leeser herdenkt de getroffen Rotterdamse mariniers, die met succes de Maasbruggen verdedigden.
Deze vormden een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad en het centrum. Tussen 1823 en 1940 was de marinierskazerne gevestigd aan het Oostplein, in het voormalig arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam.
Het beeld staat met de rug naar de rivier en kijkt in de richting waar deze kazerne stond, die in de meidagen van 1940 werd gebombardeerd.
Het werk werd in 1963 onthuld door Prins Bernard en jaarlijks vindt er een herdenkingsplechtigheid van het Korps Mariniers plaats.
Op de sokkel staat het wapen met de spreuk Qua Patet Orbis, 1665. Op de muur rond het gedenkteken staan ook de andere wapenfeiten uit de geschiedenis van het Korps Mariniers vermeld, zoals de vierdaagse zeeslag bij Chatham in 1666, Nederlands-Indiƫ, Korea, Cambodja en Uruzgan.
Boven de nabij gelegen metro-ingang is het bewaarde zijpoortje van de kazerne aangebracht. Het beeld kwam tot stand op initiatief van de Stichting Korps Mariniers.

www.wikipedia.org:
Volgens Bram Grisnigt hebben een dertigtal Engelandvaarders bij het Korps Mariniers dienstgedaan. Daarbij waren mariniers die tijdens de meidagen in 1940 betrokken waren bij de verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam.
Vanuit Engeland werd een aantal Engelandvaarders/mariniers naar de Verenigde Staten gestuurd om samen met 450 Nederlandse mariniers verder te worden opgeleid om later in de oorlog tegen Japan te worden ingezet. Enkelen van hen werden naar Engeland teruggestuurd ter versterking van de Prinses Irene Brigade, die op 8 augustus bij Arromanches landde.
Voordat de Nederlandse mariniers tegen Japan ingezet werden, capituleerde Japan. De mariniers gingen toen naar Nederlands-Indie.