www.sculptureinternationalrotterdam.nl:
De vlecht is een stalen sculptuur uit 2020 van beeldhouwer Kalliopi Lemos, die bekend staat om haar grootschalige openbare installaties. De rechtopstaande vlecht van donkerbruin haar heeft een lengte van 6,5 meter hoog. De vlecht maakt deel uit van haar recente beeldenserie Tools of Endearment en gaat over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving.
Het afknippen van de haarvlecht zinspeelt op een gebaar van ongehoorzaamheid, een radicaal persoonlijk gebaar tegen (patriarchale) dwang. Maar ook het afsnijden van oude ideeën, van verandering, als een daad van bevrijding en coming of age. In 2020 werd De vlecht aangekocht door stichting Droom en Daad en geschonken aan gemeente Rotterdam. Het werk is toegevoegd aan het beeldenterras aan de Westersingel en werd op 8 maart 2021, internationale vrouwendag, onthuld door wethouder Said Kasmi.
Op Internationale Vrouwendag en ter ere van dit nieuwe beeld in de stad, lanceerde CBK Rotterdam samen met Art Indexde DYI Vrouwenkunstwandeling, een mooie wandeling door het centrum van de stad, langs kunstwerken gemaakt door vrouwen. De wandeling start bij de Vlecht.
www.bkor.nl:
Kalliopi Lemos in een recent interview: 'Ik was bedroefd om te horen dat Ruth Bader Ginsburg (15 maart 1933 - 18 september 2020), rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof en beschermengel van de mensenrechten en de rechten van vrouwen is overleden. 'Real change happens one thing at a time, enduring change happens one step at a time' sprak zij.'
De vlecht zou kunnen dienen als een gedenkteken voor haar kwaliteiten, haar filosofie en de principes die haar leven leidden, als een kompas voor de mensheid. Ze belichaamt alles wat mij inspireert. Door haar kracht heeft ze vrouwen laten zien dat hun doelen in het leven kunnen worden bereikt. De vlecht is een vrouwelijk sensueel symbool gemaakt van honderden ineengestrengelde dunne staafjes die ambitieus naar de hemel opstijgen alsof alleen al door rechtop te staan, zijn ring van eigenwaarde en verzet uitdrukt. De vlecht met zijn formidabele afmeting, geeft uitdrukking aan deze gedachten.
Haar werk is te vinden in privé-collecties en in diverse musea in onder meer New York, Londen, Athene, Kreta, Istanbul en Canakkale.
www.nrc.nl:
Alsof een reuzin haar vlecht heeft afgeknipt en deze rechtop op straat is blijven staan, zo ziet het 6,5 meter hoge beeld The Plait ('De Vlecht') van de Grieks-Britse kunstenares Kalliopi Lemos eruit. Naast de omvang maakt de textuur indruk: de donkerbruine haren zijn geweven van ruim 14.000 meter staaldraad en glinsteren knap in het zonlicht. Het geeft het haar een rossige gloed.
Deze maandag, op Internationale Vrouwendag, wordt De Vlecht onthuld. Het werk is onderdeel van Lemos' recente beeldenserie Tools of Endearment, over de rol van vrouwlijkheid. De afgeknipte vlecht staat onder andere voor het afwerpen van oude ideeën; als daad van bevrijding.
De Vlecht staat vanaf deze week aan de Westersingel in Rotterdam. Het is het eerste van twee grote beelden die directeur Wim Pijbes van Stichting Droom en Daad, de filantropische organisatie van de schatrijke familie Van der Vorm, kocht voor in de openbare ruimte van Rotterdam. Later volgt nog een beeld van Gavin Turk. 'Rotterdam hele indrukwekkende beeldencollectie, met werken van onder anderen Alexander Calder, Henry Moore en Picasso, maar omdat die beelden er altijd staan, is er wat minder aandacht voor', zegt Pijbes. 'Met deze nieuwe beelden willen we de collectie nieuwe energie geven.'
www.alliancerotterdam.nl:
De Vlecht maakt deel uit van haar recente beeldenserie Tools of Endearment, over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving. De Vlecht is een stalen sculptuur, een rechtopstaande afgehakte vlecht van donkerbruin en zwart haar van 6,5 meter lengte. Een metafoor voor gedachten, angsten en overtuigingen, teder en krachtig tegelijk. Het afknippen van de haarvlecht, zinspeelt op een gebaar van ongehoorzaamheid, een radicaal persoonlijk gebaar tegen (patriarchale) dwang. Maar ook het afsnijden van oude ideeën, van verandering, als een daad van bevrijding en coming of age. Tegelijkertijd speels en dreigend, heroverweegt Kalliopi Lemos met haar Tools of Endearment-serie de beeldvorming rondom vrouwel. Haar sculpturen zijn typisch vrouwelijke attributen als kledingstukken vergroot tot gigantische iconen van verlangen. Een naaldhakschoen met een hakmes, een met staal gepantserde bustehouder, een iconische handtas en haar grootste stuk tot nu toe; een haarvlecht. Lemos' sculptuur De Vlecht nodigt, of misschien daagt het publiek uit om na te denken over vrouwelijkheid en de positie van vrouwen in de maatschappij.
www.alliancerotterdam.nl:
Kalliopi Lemos is a London sculptor, born in Greece, and known for her large-scale public installations. La Tresse is part of his recent series of sculptures Tools of Endearment, on the role of femininity in modern society. The Braid is a metal sculpture, a vertically cut braid made of brown (I believe) and black hair and a length of 6m50. The cut braid alludes to a gesture of disobedience, a radical and personal gesture against patriarchal coercion. It also symbolizes the will to cut with old ideas, for change as an act of deliverance and a 'coming of age'. At the same time playful and threatening, Kalliopi Lemos reconsiders with his series 'Tools of Endearment the image around femininity. The sculpture La Tresse invites, or perhaps challenges,the public to reflect on femininity and the position of women in society. La Tresse is also a memorial to Ruth Bader Ginsburg, American judge and guardian angel of human and women's rights, who recently passed away. She was a woman who demonstrated with her strength that women could achieve their goals in life.
www.indebuurt.nl:
De Vlecht is onderdeel van een serie van Kalliopi Lemos met de naam 'Tools of Endearment'. Alle werken zijn uitvergrotingen van voorwerpen die vrouwen gebruiken om zichzelf mooier te maken. Zo heeft ze een handtas, korset en stiletto ontworpen.
De kunstwerken gaan over de rol van vrouwen in onze samenleving. Ze hoopt dat conservatieve verwachtingen veranol voor het loslaten van het oude rollenpatroon.
www.cbkrotterdam.nl:
Schenking Stichting Droom en Daad
De filantropische Stichting Droom en Daad stelt zichzelf tot doel Rotterdam aantrekkelijker te maken door te investeren in het culturele landschap van de stad. Voor het eerst doet zij dat nu met een schenking aan de stad van een kunstwerk in de openbare ruimte. CBK Rotterdam trad op als adviseur en curator in dit proces. Droom en Daad: De Vlecht van Kalliopi Lemos betekent een waardevolle bijdrage aan het beeldenterras op de Westersingel. De Vlecht vormt een prachtig begin om deze locatie nieuw leven in te blazen en de gehele internationale beeldencollectie verder te verrijken.
www.volkskrant.nl:
Voor De vlecht vlocht Lemos 14 duizend meter staaldraad samen. Als je dichterbij komt, kun je ieder haartje afzonderlijk zien zitten. Het bruinige metaal heeft hier en daar een rode gloed, door die schakeringen lijkt het nog meer op echt haar. Des de wonderlijker is het daarom dat de afgeknipte vlecht zo parmantig rechtop staat. Als een totempaal. Fallischer kan het haast niet. Toch staat het kunstwerk volgens de kunstenaar juist symbool voor de vrouwenstrijd en voor vrouwelijke ongehoorzaamheid.
Het afknippen van lange lokken als symbool van verzet? Ja, dat leest u goed. Het deed me denken aan de middeleeuws strijder Jeanne d'Arc, met haar korte pagekapsel. Maar vooral deed het me denken aan de feministische schrijvurie Penny. Zij publiceerde in 2014 een spraakmakend essay waarin ze haar eigen korte coupe beschrijft als feministisch statement. Want, zo schrijft ze, door haar haren kort te knippen verzet ze zich tegen de male gaze die vrouwen uitsluitend als lustobjecten ziet. Kort haar is feministisch, lang haar seksistisch, even heel kort samengevat.
Dat je met zulke grove generalisaties moet oppassen, ondervond Penny aan den lijve. Binnen de kortste keren kreeg ze heel Twitter over zich heen. Natuurlijk, klonk het, je verzetten tegen heersende schoonheidsnormen is bevrijdend. Maar wilde Penny soms zeggen dat vrouwen met lang haar zichzelf onderdrukken? En waarom werd er in het essay met geen woord gerept over de haarstruggles van niet-witte en niet-westerse vrouwen?
Natuurlijk is kort haar niet altijd bevrijdend en lang haar niet altijd een teken van onderdrukking. Denk bijvoorbeeld aan de 'moffenmeiden' en andere historische voorbeelden waarbij vrouwen gedwongen werden gekortwiekt om ze even goed op hun te zetten. Wat zeker is, is dat haar nooit zomaar haar is. Het laten groeien, afknippen, vlechten en stijlen draagt ontzettend veel betekenissen in zich die ook nog eens per cultuur en moment verschillen.
www.volkskrant.nl:
Juist omdat haar zo ambigu is, is het een heerlijk thema voor de beeldende kunst. Een mooi voorbeeld uit de kunstgeschiedenis is Frida Kahlo's Zelfportret met kort haar uit 1940. Kahlo, die zich in haar zelfportretten vaak juist omringt met 'vrouwelijke' attributen zoals bloemenkransen en wijde rokken, beeldt zichzelf hier af in mannenkleding. Haar kortgeknipte haar heeft ze strak naar achteren gekamd, de schaar ligt in haar schoot. Ze maakte dit zelfportret kort nadat ze gescheiden was van haar man Diego Rivera. Het drukt zowel verlies uit als een nieuw begin. Iedereen die er na een relatiebreuk wel eens de schaar in heeft gezet, kent dit gevoel: alsof je met je lokken ook de pijnlijke herinneringen kunt wegknippen. Zelfverzekerd richt Kahlo haar blik op de kijker. De ipte haren dansen om haar heen, alsof ze haar nog niet helemaal los willen laten.
En nu is er De vlecht van Lemos. Een vlecht waarvan de drager zich heeft ontdaan, misschien als teken van verzet, misschien omdat ze behoefte had aan iets nieuws. Wat ik mooi vind, is dat het toch juist de vlecht is die we zien. Trots en uitdagend staat ze daar, kaarsrecht op het beeldenterras. Misschien gaat het kunstwerk ook daarover: rechtop kunnen staan, tegen alle verwachtingen in.
www.bkor.nl:
Kalliopi Lemos (1951) is geboren in Griekenland en woont en werkt in Londen. Zij is beeldhouwer, installatiekunstenaar en schilder. Lemos studeerde aan de Byam Shaw School of Art, University of the Arts London en Central Saint Martins. Zij staat bekend om haar grootschalige openbare installaties, waarmee ze aandacht vraagt voor de toenemende wereldwijde migratie en onderdrukking van vrouwen. Lemos heeft op diverse internationale locaties geëxposeerd
De vlecht is een stalen sculptuur uit 2020 van beeldhouwer Kalliopi Lemos, die bekend staat om haar grootschalige openbare installaties. De rechtopstaande vlecht van donkerbruin haar heeft een lengte van 6,5 meter hoog. De vlecht maakt deel uit van haar recente beeldenserie Tools of Endearment en gaat over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving.
Het afknippen van de haarvlecht zinspeelt op een gebaar van ongehoorzaamheid, een radicaal persoonlijk gebaar tegen (patriarchale) dwang. Maar ook het afsnijden van oude ideeën, van verandering, als een daad van bevrijding en coming of age. In 2020 werd De vlecht aangekocht door stichting Droom en Daad en geschonken aan gemeente Rotterdam. Het werk is toegevoegd aan het beeldenterras aan de Westersingel en werd op 8 maart 2021, internationale vrouwendag, onthuld door wethouder Said Kasmi.
Op Internationale Vrouwendag en ter ere van dit nieuwe beeld in de stad, lanceerde CBK Rotterdam samen met Art Indexde DYI Vrouwenkunstwandeling, een mooie wandeling door het centrum van de stad, langs kunstwerken gemaakt door vrouwen. De wandeling start bij de Vlecht.
www.bkor.nl:
Kalliopi Lemos in een recent interview: 'Ik was bedroefd om te horen dat Ruth Bader Ginsburg (15 maart 1933 - 18 september 2020), rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof en beschermengel van de mensenrechten en de rechten van vrouwen is overleden. 'Real change happens one thing at a time, enduring change happens one step at a time' sprak zij.'
De vlecht zou kunnen dienen als een gedenkteken voor haar kwaliteiten, haar filosofie en de principes die haar leven leidden, als een kompas voor de mensheid. Ze belichaamt alles wat mij inspireert. Door haar kracht heeft ze vrouwen laten zien dat hun doelen in het leven kunnen worden bereikt. De vlecht is een vrouwelijk sensueel symbool gemaakt van honderden ineengestrengelde dunne staafjes die ambitieus naar de hemel opstijgen alsof alleen al door rechtop te staan, zijn ring van eigenwaarde en verzet uitdrukt. De vlecht met zijn formidabele afmeting, geeft uitdrukking aan deze gedachten.
Haar werk is te vinden in privé-collecties en in diverse musea in onder meer New York, Londen, Athene, Kreta, Istanbul en Canakkale.
www.nrc.nl:
Alsof een reuzin haar vlecht heeft afgeknipt en deze rechtop op straat is blijven staan, zo ziet het 6,5 meter hoge beeld The Plait ('De Vlecht') van de Grieks-Britse kunstenares Kalliopi Lemos eruit. Naast de omvang maakt de textuur indruk: de donkerbruine haren zijn geweven van ruim 14.000 meter staaldraad en glinsteren knap in het zonlicht. Het geeft het haar een rossige gloed.
Deze maandag, op Internationale Vrouwendag, wordt De Vlecht onthuld. Het werk is onderdeel van Lemos' recente beeldenserie Tools of Endearment, over de rol van vrouwlijkheid. De afgeknipte vlecht staat onder andere voor het afwerpen van oude ideeën; als daad van bevrijding.
De Vlecht staat vanaf deze week aan de Westersingel in Rotterdam. Het is het eerste van twee grote beelden die directeur Wim Pijbes van Stichting Droom en Daad, de filantropische organisatie van de schatrijke familie Van der Vorm, kocht voor in de openbare ruimte van Rotterdam. Later volgt nog een beeld van Gavin Turk. 'Rotterdam hele indrukwekkende beeldencollectie, met werken van onder anderen Alexander Calder, Henry Moore en Picasso, maar omdat die beelden er altijd staan, is er wat minder aandacht voor', zegt Pijbes. 'Met deze nieuwe beelden willen we de collectie nieuwe energie geven.'
www.alliancerotterdam.nl:
De Vlecht maakt deel uit van haar recente beeldenserie Tools of Endearment, over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving. De Vlecht is een stalen sculptuur, een rechtopstaande afgehakte vlecht van donkerbruin en zwart haar van 6,5 meter lengte. Een metafoor voor gedachten, angsten en overtuigingen, teder en krachtig tegelijk. Het afknippen van de haarvlecht, zinspeelt op een gebaar van ongehoorzaamheid, een radicaal persoonlijk gebaar tegen (patriarchale) dwang. Maar ook het afsnijden van oude ideeën, van verandering, als een daad van bevrijding en coming of age. Tegelijkertijd speels en dreigend, heroverweegt Kalliopi Lemos met haar Tools of Endearment-serie de beeldvorming rondom vrouwel. Haar sculpturen zijn typisch vrouwelijke attributen als kledingstukken vergroot tot gigantische iconen van verlangen. Een naaldhakschoen met een hakmes, een met staal gepantserde bustehouder, een iconische handtas en haar grootste stuk tot nu toe; een haarvlecht. Lemos' sculptuur De Vlecht nodigt, of misschien daagt het publiek uit om na te denken over vrouwelijkheid en de positie van vrouwen in de maatschappij.
www.alliancerotterdam.nl:
Kalliopi Lemos is a London sculptor, born in Greece, and known for her large-scale public installations. La Tresse is part of his recent series of sculptures Tools of Endearment, on the role of femininity in modern society. The Braid is a metal sculpture, a vertically cut braid made of brown (I believe) and black hair and a length of 6m50. The cut braid alludes to a gesture of disobedience, a radical and personal gesture against patriarchal coercion. It also symbolizes the will to cut with old ideas, for change as an act of deliverance and a 'coming of age'. At the same time playful and threatening, Kalliopi Lemos reconsiders with his series 'Tools of Endearment the image around femininity. The sculpture La Tresse invites, or perhaps challenges,the public to reflect on femininity and the position of women in society. La Tresse is also a memorial to Ruth Bader Ginsburg, American judge and guardian angel of human and women's rights, who recently passed away. She was a woman who demonstrated with her strength that women could achieve their goals in life.
www.indebuurt.nl:
De Vlecht is onderdeel van een serie van Kalliopi Lemos met de naam 'Tools of Endearment'. Alle werken zijn uitvergrotingen van voorwerpen die vrouwen gebruiken om zichzelf mooier te maken. Zo heeft ze een handtas, korset en stiletto ontworpen.
De kunstwerken gaan over de rol van vrouwen in onze samenleving. Ze hoopt dat conservatieve verwachtingen veranol voor het loslaten van het oude rollenpatroon.
www.cbkrotterdam.nl:
Schenking Stichting Droom en Daad
De filantropische Stichting Droom en Daad stelt zichzelf tot doel Rotterdam aantrekkelijker te maken door te investeren in het culturele landschap van de stad. Voor het eerst doet zij dat nu met een schenking aan de stad van een kunstwerk in de openbare ruimte. CBK Rotterdam trad op als adviseur en curator in dit proces. Droom en Daad: De Vlecht van Kalliopi Lemos betekent een waardevolle bijdrage aan het beeldenterras op de Westersingel. De Vlecht vormt een prachtig begin om deze locatie nieuw leven in te blazen en de gehele internationale beeldencollectie verder te verrijken.
www.volkskrant.nl:
Voor De vlecht vlocht Lemos 14 duizend meter staaldraad samen. Als je dichterbij komt, kun je ieder haartje afzonderlijk zien zitten. Het bruinige metaal heeft hier en daar een rode gloed, door die schakeringen lijkt het nog meer op echt haar. Des de wonderlijker is het daarom dat de afgeknipte vlecht zo parmantig rechtop staat. Als een totempaal. Fallischer kan het haast niet. Toch staat het kunstwerk volgens de kunstenaar juist symbool voor de vrouwenstrijd en voor vrouwelijke ongehoorzaamheid.
Het afknippen van lange lokken als symbool van verzet? Ja, dat leest u goed. Het deed me denken aan de middeleeuws strijder Jeanne d'Arc, met haar korte pagekapsel. Maar vooral deed het me denken aan de feministische schrijvurie Penny. Zij publiceerde in 2014 een spraakmakend essay waarin ze haar eigen korte coupe beschrijft als feministisch statement. Want, zo schrijft ze, door haar haren kort te knippen verzet ze zich tegen de male gaze die vrouwen uitsluitend als lustobjecten ziet. Kort haar is feministisch, lang haar seksistisch, even heel kort samengevat.
Dat je met zulke grove generalisaties moet oppassen, ondervond Penny aan den lijve. Binnen de kortste keren kreeg ze heel Twitter over zich heen. Natuurlijk, klonk het, je verzetten tegen heersende schoonheidsnormen is bevrijdend. Maar wilde Penny soms zeggen dat vrouwen met lang haar zichzelf onderdrukken? En waarom werd er in het essay met geen woord gerept over de haarstruggles van niet-witte en niet-westerse vrouwen?
Natuurlijk is kort haar niet altijd bevrijdend en lang haar niet altijd een teken van onderdrukking. Denk bijvoorbeeld aan de 'moffenmeiden' en andere historische voorbeelden waarbij vrouwen gedwongen werden gekortwiekt om ze even goed op hun te zetten. Wat zeker is, is dat haar nooit zomaar haar is. Het laten groeien, afknippen, vlechten en stijlen draagt ontzettend veel betekenissen in zich die ook nog eens per cultuur en moment verschillen.
www.volkskrant.nl:
Juist omdat haar zo ambigu is, is het een heerlijk thema voor de beeldende kunst. Een mooi voorbeeld uit de kunstgeschiedenis is Frida Kahlo's Zelfportret met kort haar uit 1940. Kahlo, die zich in haar zelfportretten vaak juist omringt met 'vrouwelijke' attributen zoals bloemenkransen en wijde rokken, beeldt zichzelf hier af in mannenkleding. Haar kortgeknipte haar heeft ze strak naar achteren gekamd, de schaar ligt in haar schoot. Ze maakte dit zelfportret kort nadat ze gescheiden was van haar man Diego Rivera. Het drukt zowel verlies uit als een nieuw begin. Iedereen die er na een relatiebreuk wel eens de schaar in heeft gezet, kent dit gevoel: alsof je met je lokken ook de pijnlijke herinneringen kunt wegknippen. Zelfverzekerd richt Kahlo haar blik op de kijker. De ipte haren dansen om haar heen, alsof ze haar nog niet helemaal los willen laten.
En nu is er De vlecht van Lemos. Een vlecht waarvan de drager zich heeft ontdaan, misschien als teken van verzet, misschien omdat ze behoefte had aan iets nieuws. Wat ik mooi vind, is dat het toch juist de vlecht is die we zien. Trots en uitdagend staat ze daar, kaarsrecht op het beeldenterras. Misschien gaat het kunstwerk ook daarover: rechtop kunnen staan, tegen alle verwachtingen in.
www.bkor.nl:
Kalliopi Lemos (1951) is geboren in Griekenland en woont en werkt in Londen. Zij is beeldhouwer, installatiekunstenaar en schilder. Lemos studeerde aan de Byam Shaw School of Art, University of the Arts London en Central Saint Martins. Zij staat bekend om haar grootschalige openbare installaties, waarmee ze aandacht vraagt voor de toenemende wereldwijde migratie en onderdrukking van vrouwen. Lemos heeft op diverse internationale locaties geëxposeerd