Art@Site www.artatsite.com Kees, Teun Jacob Verschuren Steen in Water
Artist:

Kees Verschuren, Teun Jacob

Title:

Steen in Water

Year:
1979
Adress:
Eerste Maasvlakte
Website:
www.fransverschoor.nl:
Een groot terrein binnen dit industriegebied was door hen tot kunst verheven. Vijf jaar hadden zij gewerkt aan dit aardwerk dat als mengvorm van industrie, stad en land, een unieke positie inneemt binnen de land art.
Ze combineerden industriële materialen met een beplantingsstructuur die de Noordzeestormen moest kunnen weerstaan. Historische foto’s laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten.
Ook andere Nederlandse kunstenaars leverden bijdragen aan dit project.
Gelegen op een kunstmatige landtong die op het water gewonnen was, weerspiegelde dit kunstlandschap bovendien de grootse ambities van het uitdijende naoorlogse Nederland.
Behalve welvaart en vooruitgang waren ook protestbewegingen van de (Rotterdamse) bevolking en andere kunstenaars kenmerkend voor die tijd en maakte activisme op allerlei manieren deel uit van dit kunstproces.

www.tentrotterdam.nl:
In de jaren zeventig maakten beeldend kunstenaars Teun Jacob (1927-2009) en Kees Verschuren (1941) het op dat moment grootste kunstwerk van Nederland. Op de Eerste Maasvlakte creëerden zij in een periode van ruim vijf jaar een indrukwekkend land art kunstwerk, grenzend aan een energiecentrale.
Het werk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam samen met het Gemeente-Energie Bedrijf (G.E.B.). Tientallen kunstenaars meldden zich aan. In een open procedure, die gepaard ging met het nodige protest, ging de opdracht uiteindelijk naar Jacob en Verschuren. Gedreven werkten zij aan dit enorme omgevingskunstwerk dat werd opgeleverd in 1979, waarin ook werk van andere kunstenaars werd opgenomen, zoals onder anderen Marinus Boezem en Carel Visser. Daarna raakte het werk in de vergetelheid. Door uitbreiding van de energiecentrale en achterstallig onderhoud is het kunstwerk de laatste jaren steeds meer aangetast.
De vitrinepresentatie toont archiefstukken rondom de totstandkoming van dit kunstwerk, over de inspraak, de vele meningen, de protesten. Historische foto’s en bouwtekeningen tonen het werk en laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten.
De onlangs verschenen publicatie Steen in Water – een onbekend aardwerk voor de 1e Maasvlakte is verkrijgbaar in de TENT Bookshop.
Rotterdam Cultural Histories is een samenwerking tussen TENT en Witte de With, waarmee we onze gemeenschappelijke wortels in Rotterdam verkennen en zo de raakvlakken tonen tussen onze beide programma’s. Rotterdam Cultural Histories is opgezet door Defne Ayas (directeur, Witte de With) en Mariette Dölle (artistiek leider TENT).
Rotterdam Cultural Histories #3
Samenstelling en onderzoek: Sandra Smets
Afbeeldingen, archiefmateriaal: Stadsarchief Rotterdam, privé-archief Kees Verschuren, nalatenschap Teun Jacob
Redactie en cöordinatie: Mariette Dölle (TENT)
Grafisch ontwerp: Rick Vermeulen
Ontwerp publicatie: Arthur Meyer
TENT bedankt: Xandra Nibbeling, Kees Verschuren, Cathy Jacob, Hein van den Assem, Marcel van de Wouw, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.
Speciale dank aan: Stadsarchief Rotterdam, Kees Verschuren.

www.wikipedia.org:
Sjatoodoo in Rotterdam is in 1969 als een van zijn eerste kunstwerken voltooid.
In de jaren zeventig maakte hij met Teun Jacob 'Steen in Water', een land art-kunstwerk dat toen werd gerekend als grootste kunstwerk van Nederland. Op de Eerste Maasvlakte werkten zij er vijf jaar aan.
Een ander voorbeeld, van veel meer van zijn werken in de openbare ruimte, draagt de naam G/H/L. Dit bestaat uit drie grote figuren op een rotonde in Sliedrecht. De figuren geven in morsecode de afkorting van Geloof/Hoop/Liefde en verwijzen naar de dijkenbouwers en baggeraars uit die stad.
De kleuren van de beelden symboliseren van onderen naar boven: aarde, bagger, begroeiing en lucht.

www.cbkrotterdam.nl:
Ooit was het ’t grootste land art-kunstwerk van Nederland, tot stand gekomen tussen 1975 en 1979 met het voor die tijd enorme budget van 650.000 gulden. Het indrukwekkende werk van beeldend kunstenaars Teun Jacob en Kees Verschuren is door zijn omheining en afzondering nagenoeg onbekend gebleven.
Jacob en Verschuren werkten vijf jaar aan dit aardwerk dat als mengvorm van industrie, stad en land, een unieke positie inneemt binnen de land art. Ze combineerden industriële materialen met een beplantingsstructuur die de Noordzeestormen moest kunnen weerstaan.
De publicatie Steen in Water vertelt over de totstandkoming van dit kunstwerk, over de inspraak, de vele meningen, de protesten, en de bijdragen van andere Nederlandse kunstenaars. Historische foto’s en bouwtekeningen tonen het werk en laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten.
Op 19 juni vindt ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie een speciale editie plaats van de Z-Files. Aan het woord komen o.a. Siebe Thissen (hoofd BKOR van het CBK Rotterdam), Sandra Smets (kunsthistoricus en schrijver) en Kees Verschuren (beeldend kunstenaar). De sprekers zullen nader ingaan op land art in het algemeen en dit uitzonderlijke werk op de 1e Maasvlakte in het bijzonder.