Art@Site www.artatsite.com Kees Verschuren Sjatoodoo
Artist:

Kees Verschuren

Title:

Sjatoodoo

Year:
1989
Adress:
Brainpark
Website:
Indrukwekkend
Dit kunstwerk laat niet met zich sollen. Het heeft een stevige voorkant en achterkant. Hier kom je niet om heen.
De voorgevel is groot en vierkant, heeft indrukwekkende terug-liggende vlakken.
Via een kleine opening loop je dwars door deze voorgevel. Van hieruit zie je een trap die je tot aan de waterkant leidt, tot aan de achtergevel.
De achtergevel is misschien wel veel indrukwekkender. Er staan forse kolommen aan weerszijde van de deur. Boven deze deur zie je een schijf en een vreemde grote sleuf.
Het kunstwerk vergeet één ding … de inhoud tussen deze voor- en achtergevel. En eerlijk gezegd was ik het zelf ook vergeten ...
Onbewust heb ik tussen deze voor- en achtergevel van alles gefantaseerd. Ik dacht dat er misschien een gemaal tussen zou zitten. Of zag ik in gedachten een soort Egyptische tempel tussen deze voor- en achtergevel?
Kees Verschuren heeft met zijn Sjatoodoo iets groots gemaakt dat vooral in gedachten inhoud krijgt.
By Theo, www.artatsite.com

www.bkor.nl:
Verschuren noemde het ‘Waterkasteel’ op zijn Rotterdams Sjatoodoo (verwijzend naar Chateau d’Eau).
Op een hellend talud met een cirkelvormige uitbouw in het water zijn twee staalvormen opgericht met ribben en zuilen, waartussen een watertrap uitgevoerd is in beton met tranenplaat. Door middel van pompen wordt over de watertrap een brede waterstroom in de singel geleid.
Het is een architectonisch watersculptuur, in het kader van de realisatie van het kantorencomplex Brainpark, op initiatief van het grondbedrijf en het Centrum Beeldende Kunst.
Het beeld is op 28 september 1989 onthuld door Joop Linthorst (toenmalig wethouder van Financiën, Grondzaken en Kunstzaken) en Wim Crouwel (toenmalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen).
Kees Verschuren (Princenhagen, 1941) is een monumentaal beeldend kunstenaar, die daarnaast ook tekeningen en textielwerken maakt. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Daarnaast was hij actief als docent autonome kunst op academies en adviseur voor enkele gemeenten. Verschuren woont en werkt in Scheveningen.

www.wikipedia.org:
Sjatoodoo in Rotterdam is in 1969 als een van zijn eerste kunstwerken voltooid.
In de jaren zeventig maakte hij met Teun Jacob 'Steen in Water', een land art-kunstwerk dat toen werd gerekend als grootste kunstwerk van Nederland. Op de Eerste Maasvlakte werkten zij er vijf jaar aan.
Een ander voorbeeld, van veel meer van zijn werken in de openbare ruimte, draagt de naam G/H/L. Dit bestaat uit drie grote figuren op een rotonde in Sliedrecht. De figuren geven in morsecode de afkorting van Geloof/Hoop/Liefde en verwijzen naar de dijkenbouwers en baggeraars uit die stad.
De kleuren van de beelden symboliseren van onderen naar boven: aarde, bagger, begroeiing en lucht.