Art@Site www.artatsite.com Charles van, Arend Odé Wijk Johan van Oldenbarnevelt
Artist:

Charles van Wijk, Arend Odé

Title:

Johan van Oldenbarnevelt

Year:
1920
Adress:
Coolsingel
Website:
www.bkor.nl:
Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619) geldt als de belangrijkste staatsman die de Republiek der Verenigde Nederlanden gekend heeft. Onder zijn leiding – hij was landsadvocaat van 1586 tot zijn dood in 1619 – kreeg de republiek haar onafhankelijkheid en de staatsinrichting die zij tot 1795 zou behouden.
Voordat Van Oldenbarnevelt landsadvocaat werd, was hij van 1576 tot 1586 pensionaris van Rotterdam. In die periode zorgde hij ervoor dat de grondslag werd gelegd voor de positie van Rotterdam als tweede Hollandse havenstad.
Het beeld van Van Oldenbarnevelt – in een nis onder de burgemeesterskamer – is een geschenk van de toenmalige wethouder mr. S. Muller bij de oplevering van het nieuwe stadhuis in 1920.
Het werd ontworpen door Charles van Wijk, die kort nadat zijn ontwerp was goedgekeurd overleed. De Delftse hoogleraar A.W.M. Odé voltooide het werk.
Het is een mooi klassiek beeld, waar er maar weinig van zijn in Rotterdam. Het beeld vormt in combinatie met het beeld van Hugo de Groot een ensemble. Het is een beeldbepalend element voor het Stadhuis.