Art@Site www.artatsite.com Hans van Bentem Space Duck Racer
Artist:

Hans van Bentem

Title:

Space Duck Racer

Year:
2011
Adress:
Grote Marktstraat
Website:
www.stroom.nl:
‘Deze is voor ons!' Dit riep een ADO-supporter kort nadat Space Duck Racer op 13 januari 2011 geplaatst was voor de Haagse Bijenkorf. Ongetwijfeld zag deze enthousiaste voetbalfan grote overeenkomst tussen de kleuren van het beeld en de groengele clubkleuren van ADO. De maker van de sculptuur, Hans van Bentem (1965), was blij met dit warme onthaal van zijn ruimte-eend. De eend, bril en helm op, berijdt een klein karretje waar de vlammen uitslaan en bestormt met een duizelingwekkende vaart de hemel.
Van Bentem lijkt met zijn beeld een driedimensionale stripfiguur te hebben gecreëerd. En dat is typerend voor deze kunstenaar. Ooit maakte en beschilderde hij zijn eigen skateplanken. Nu is hij gefascineerd door de populaire beeldcultuur, waaronder street art en uitingen van subculturen. Zijn race-space-eend zou zo weggelopen kunnen zijn uit een gekke sciencefiction strip. Maar zijn creatie voert hij dan wel uit in keramiek, dat al duizenden jaren door de mens wordt gebruikt. Het verleden, dat is zijn tweede muze. Vaak gebruikt de kunstenaar ambachtelijke materialen en put hij uit kunstgeschiedenis, oude verhalen en symbolen.
Van Bentems sculpturen hebben regelmatig verborgen betekenissen. Soms is dat een symbolische betekenis, zoals bij zijn beelden voor de Shri Vishnu-school waarmee hij naar Hindoegoden verwijst. Soms is dat een maatschappijkritische, zoals bij zijn raketten van keramiek, die hij beschilderde met oude Aziatische motieven en in 2009 exposeerde in Beijing.
Toch is bij Van Bentem niet altijd meteen duidelijk hoe vorm en inhoud zich verhouden. Met zijn gebrilde eend heeft hij ‘gewoon een lekker fris beeld willen maken' dat zich staande weet te houden in de oude binnenstad met zijn drukke verkeer en vele impressies. Tijdens het ontwerpen dacht Van Bentem aan de beeldtaal van gokhallen en fruitmachines. Het resultaat is een waanzinnig sokkelbeeld dat erin slaagt de grootstedelijke chaos te overstemmen. Bij het racen schiet de eend net niet uit de bocht: zijn wielen blijven keurig binnen de sokkel.

www.wikipedia.org:
De Beeldengalerij P. Struycken is De Beeldengalerij voor Den Haag (voorheen bekend als het Sokkelplan) naar een concept van Peter Struycken uit 1990, een beeldenroute in Den Haag.
Het concept is een galerij van beelden op een ovale granito sokkel in het voetgangersgebied Grote Marktstraat, Kalvermarkt en Spui in Den Haag. 40 Nederlandse of in Nederland werkzame beeldhouwers werden reeds of zullen worden uitgenodigd een beeld te maken. De beelden worden op een onderlinge afstand van 25 meter geplaatst op een sokkel, waarvan het ontwerp is gemaakt door de keramist Geert Lap. In 2008, bij aanvang van het festival Den Haag Sculpture, zijn alle beelden van plaats verwisseld (op het beeld van Picasso na).
In 2011 werd het conservatorschap, op verzoek van Stroom, overgenomen door André Kruysen.