Art@Site www.artatsite.com Ineke van Dijk Monument Gevallenen in Ypenburg
Artist:

Ineke van Dijk

Title:

Monument Gevallenen in Ypenburg

Year:
2000
Adress:
Ilsy Plantsoen
Website:
www.inekevandijk.eu:
2000, 10 mei, Herdenking gevallenen bij aanval op vliegveld Ypenburg, Eerste dag van de Tweede Wereldoorlog.

www.4en5mei.nl:
Het 'monument Ypenburg' in Ypenburg (gemeente Den Haag) bestaat uit twee sculpturen. De eerste is een gestileerd, bronzen beeld van een zestal personen die schouder aan schouder staan. Deze beeldengroep is geplaatst op een Belgisch hardstenen of arduinen sokkel. Dit beeld is 2 meter 50 hoog, 3 meter 50 breed en 1 meter diep. Het tweede, kleinere beeld is tevens uitgevoerd in brons en laat twee gestileerde personen zien. Dit beeld is 2 meter 20 hoog, 1 meter 50 breed en 35 centimeter diep.
De tekst op het hardstenen voetstuk van de grote sculptuur luidt:
'OVERVALLEN NIET VERSLAGEN'.
De tekst op de linkerzijde van de kleine sculptuur luidt:
'DE AANVAL
De vroege ochtend van 10 mei 1940. Ypenburg, het vliegveld dichtbij het regeringscentrum Den Haag wordt aangevallen door Duitse luchtlandingseenheden. De oorlog tegen neutraal Nederland is begonnen. De eerste vijandelijke parachutisten landen, voorafgegaan door een luchtbombardement. Het doel is om binnen enkele uren de koninklijke familie en het kabinet gevangen te nemen, het opperbevel uit te schakelen en zodoende de tegenstand te breken.
OVERVALLEN'.
De tekst op de rechterzijde van de kleine sculptuur luidt:
'DE TEGENSTAND
Ypenburg wordt verdedigd door eenheden van de Nederlandse landmacht en militaire luchtvaart. Hoewel de Duitsers het vliegveld aanvankelijk weten te veroveren, loopt hun actie toch op een mislukking uit. Ypenburg is onbruikbaar wegens de vele vliegtuigwrakken en de Nederlandse krijgsmacht weet te verhinderen dat de Duitsers doorstoten naar Den Haag. Dankzij geslaagde tegenaanvallen is het vliegveld in de vond van 10 mei weer in Nederlandse handen. Mede door dit succes hebben de koninklijke familie en het kabinet op 13 mei 1940 kunnen uitwijken naar Engeland. Tijdens de strijd om Ypenburg sneuvelen 95 Nederlandse militairen. Verscheidene gewonden zullen later nog overlijden.
NIET VERSLAGEN'.
www.wikipedia.org:
Maria Antoinetta (Ineke) van Dijk (Gouda, 19 mei 1940) is een Nederlandse beeldhouwer.
In augustus 1962 hield Van Dijk haar eerste expositie; het jaar waarin zij ook haar eerste grote opdracht uitvoer¬de. Naast vrij werk maakt zij beelden, reliëfs, portretten, penningen en prijzen in opdracht voor particulieren, gemeentelijke instellingen en bedrijven. Deze worden hoofdzakelijk in brons uitgevoerd.In de loop der jaren specialiseerde Ineke van Dijk zich in onderwerpen als mens en dier. Vooral ballet, geïnspireerd door onder andere het Nederlands Dans Theater. Zij brengt haar emoties tot uitdruk¬king in een geabstraheerd realisme.