Art@Site www.artatsite.com Maritza Erasmus Betico Croes
Artist:

Maritza Erasmus

Title:

Betico Croes

Year:
2003
Adress:
Schimmelpennincklaan
Website:
www.wikipedia.org:
Gilberto François"Betico" Croes (Aruba, 25 januari 1938 - Utrecht, 26 november 1986) was een Arubaans politicus en voorvechter van autonomie (status aparte) voor dit eiland.
Betico Croes leidde uiteindelijk de Arubaanse delegatie gedurende de beslissende"Ronde Tafel Conferenties" in februari 1981 en in maart 1983, waarin hij voor Aruba de gewenste status aparte wist te verkrijgen per 1 januari 1986. Een voorwaarde van Nederlandse zijde was dat Aruba tien jaar later, op 18 maart 1996, volledig onafhankelijk zou worden. Hoewel Croes zelf helemaal geen onafhankelijk Aruba wilde, ging hij toch akkoord, in de hoop de onafhankelijkheid later te kunnen tegenhouden.
Bij de verkiezingen van 1985 voor de eerste Staten van Aruba werd echter niet de MEP maar de AVP de grootste partij. Niet Croes maar Henny Eman zou op 1 januari 1986 de eerste premier van Aruba worden. Op 31 december 1985, één dag voor het ingaan van 'zíjn' status aparte, reed Croes met hoge snelheid tegen een viaduct. Hij belandde hierdoor in een coma, waaruit hij niet meer zou ontwaken. Bijna elf maanden later stierf hij.