Art@Site www.artatsite.com Frédéric Hexamer Standbeeld van Spinoza
Artist:

Frédéric Hexamer

Title:

Standbeeld van Spinoza

Year:
1880
Adress:
Paviljoensgracht
Website:
www.wikipedia.org:
Baruch Spinoza (Latijn: Benedictus de Spinoza; Portugees: Bento de Espinosa of d'Espinosa); Amsterdam, 24 november 1632 – Den Haag, 21 februari 1677), was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting van Sefardisch-Joodse afkomst. Zijn levensmotto was Caute (behoedzaam).
Tijdgenoten omschreven Spinoza als een zachtmoedig, rustig en bescheiden mens. Onder de natuurfilosofen is hij een radicaal die elke vorm van Openbaring of profetie ontkende en geen verklaring accepteerde dan die gebaseerd op de rede.
Hij stelde dat de Bijbelse profeten gewone mensen waren met een verbeeldingskracht die niet namens God spraken. In zijn filosofie speelde theologie geen rol. Hij stelde dat God en natuur hetzelfde zijn en dat inzicht in de natuur de kennis van het goddelijke verhoogt.
Hij is de grondlegger van de dubbel-aspecttheorie. Zijn boeken waren tweehonderd jaar lang verboden in Europa, omdat zijn historische Bijbelkritiek zou leiden tot atheïsme en fatalisme. Als politiek denker vond hij dat de macht van de staat nooit aan een enkeling toevertrouwd mocht worden, omdat daar misbruik van gemaakt zou worden.
Vanwege zijn grondige kennis van het Hebreeuwse idioom is Spinoza van belang geweest voor de Bijbelwetenschap.

www.vanderkrogt.net:
Toen Spinoza in 1660 zijn geboortestad verliet, vestigde hij zich in Rijnsburg, vervolgens in Voorburg en tenslotte circa acht jaar in Den Haag. Spinoza heeft eerst aan de Stille Veerkade gewoond en later aan de Paviljoensgracht. Deze twee 17e-eeuwse Haagse grachten zijn 100 jaar geleden gedempt, maar het huis aan de gedempte Paviljoensgracht bestaat nog.