Art@Site www.artatsite.com Karel Gomes Gandhi
Artist:

Karel Gomes

Title:

Gandhi

Year:
2004
Adress:
Hobbemaplein
Website:
www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Mahatma Gandhi (1869 –1948). ‘Geestelijk vader van het geweldloze protest’. Mohandas Karamchand Gandhi was een Indiaas politicus. Zijn bijnaam Mahatma is Sanskriet voor"verheven ziel". Ook werd hij wel Bapu genoemd, wat"vader" betekent. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van het pacifisme als middel voor revolutie. Gandhi zette zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 te New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.
Gandhi: 'De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.'
'Nelson Mandela en Martin Luther King hebben bewust of onbewust van hem geleerd. Net als Lech Walesa en de Chinees die met zijn plastic tas op het plein van de Hemelse Vrede een aanrollende tank weerstond. ''Zij leerden van Mahatma Gandhi te vechten voor menselijke waardigheid, vrijheid en sociale gerechtigheid,'' aldus R. Lakhina, voorzitter van de Stichting Standbeeld Mahatma Gandhi.
Bij het standbeeld werd gisteren de 131ste geboortedag herdacht van de Indiase geweldloze vrijheidsstrijder. Tevens werd gevierd dat het beeld van de frêle ‘vader van de natie India' tien jaar in het middenplantsoen van de Churchilllaan staat. Het was omhangen met bloemenslingers.
Ghandi is nog steeds een voorbeeld voor jongere generaties, aldus Lakhina. Zij leren van hem 'de bereidheid te vechten met geweldloze middelen en straf te accepteren voor burgerlijke ongehoorzaamheid'.

www.wikipedia.org:
Karel Andreas Maria (Karel) Gomes (Hillegersberg, 12 juli 1930) is een Nederlandse beeldhouwer, schilder en medailleur.
Beelden van Karel Gomes bevinden zich onder andere in het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum (AHM) in Amsterdam, alsmede in het Centraal Museum in Utrecht. Hij is de enige levende kunstenaar met werk in de collectie van het Rijksmuseum.
Zijn stijl is figuratief, maar hij wenst niet tot enige kunststroming gerekend te worden. Hij creëert mens- en dierfiguren.