Art@Site www.artatsite.com Ram Katzir Verstoppertje
Artist:

Ram Katzir

Title:

Verstoppertje

Year:
2006
Adress:
Zuidwalschool
Website:
www.stroom.nl:
Voor de nieuwe Zuidwalschool in de Haagse Schilderswijk heeft Ram Katzir de installatie Verstoppertje bedacht. Het werk is ontstaan uit de wens om de interactie tussen de kinderen en het kunstwerk te stimuleren. Interactief betekent hier niet dat de kinderen gebruik moeten maken van computer en toetsenbord, maar juist van hun lichaam en van de ruimte van het schoolplein. Verstoppertje speelt met bestaande elementen (het boomraster en de aanwezige boom) en introduceert nieuwe perspectieven op de speelplaats, aangezien de installatie vanuit zes verschillende gezichtshoeken kan worden bekeken.
De installatie bestaat uit twee sculpturen: de eerste is van een jong meisje dat met haar gezicht naar een boom staat. Deze boom is gemaakt in een dubbele relieftechniek, een getekende omlijning wordt ‘ingevuld' met volume. Het meisje houdt haar rechterhand voor haar ogen en telt met behulp van haar linkerhand, die ze achter haar rug houdt. De tweede is van een meisje dat zich heeft verstopt achter een echte boom. Beide sculpturen zijn gemaakt van polyesterhars en met de hand geverfd in een lichtblauwgrijze kleur die geleidelijk van donker naar licht verloopt. Deze pasteltint geeft de installatie een droomachtige flair, die contrasteert met de echte bomen en de wisselende jaargetijden.

www.wikipedia.org:
Ram Katzir (Tel Aviv, 19 maart 1969) is een Nederlands/Israëlisch graficus en beeldhouwer. Hij woont afwisselend in Nederland en Israël. In 1995 studeerde hij af bij de Rietveld Academie in Amsterdam, en werkte enige tijd bij de Cooper Union in New York. Hij werkt afwisselend in Amsterdam en Beijing.
Samen met Rutger Fuchs ontwierp Ram Katzir het standbeeld Noviomagus (2004-2005), ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen. Dit monument is een 10 meter hoge zonnewijzer uit brons en graniet. Het beeld staat aan het Kelfkensbos voor Museum het Valkhof. Het wordt ook wel de godenpijler genoemd, naar de Romeinse goden en godinnen die er in reliëf op zijn afgebeeld. Het monument staat op de plaats waar de Godenpijler, een monument voor keizer Tiberius (14-37 na Christus), in 1980 is gevonden.
Op het terrein van de nieuwe Kromhoutkazerne in Utrecht voltooide hij in maart 2011 een tweetal werken: Grow, een bronzen beeld dat aanzet tot reflectie, en Bullet, een schijnbaar oneindige keten van sterk vergrote kogelpatronen.
In 2014 heeft hij een monument ontworpen voor de fusilladeplaats Rozenoord in het Amsterdamse Amstelpark, bestaand uit een landschap van lege stoelen.
Katzir exposeerde in Nederland (onder andere solo-exposities in het Amsterdamse Stedelijk Museum) en het Joods Historisch Museum, België, Duitsland, Zwitserland, Polen, Litouwen, Hongarije, Israël, Singapore, Japan, Australië en de Verenigde Staten.

www.jhm.nl:
Het is makkelijk om te vergeten dat het onze subjectiviteit is die de wereld kleurt. Mijn werk herinnert daaraan, en helpt wellicht om projectie en perceptie te ontwarren.
Katzirs aanpak ondergraaft verwachtingen door de toeschouwer te verrassen en te verwarren. Zijn beelden zijn vaak ambigu van aard: binnen is buiten, het tragische is komisch en wat ver weg lijkt, blijkt in feite heel dichtbij. Het resultaat is een wereld waarin het vreemde en het vertrouwde op onverwachte wijze naast elkaar bestaan.