Art@Site www.artatsite.com Ivo Coljé Haagsche Jantje
Artist:

Ivo Coljé

Title:

Haagsche Jantje

Year:
1981
Adress:
Lange Vijverberg
Website:
www.vanderkrogt.net:
Jantje, zoon van de graaf van Holland, fictief persoon, voorkomend in een bekend kinderliedje:
In Den Haag daar woont een Graaf en zijn zoon heet Jantje
Als je vraagt 'Waar woont je Pa?'
Dan wijst hij met zijn Handje
Met zijn vingertje en zijn duim
Op zijn hoed draagt hij een Pluim
Aan zijn arm een Mandje......
Dag mijn lieve Jantje
Komt al voor in Nederlandsche Baker- en Kinderrijmen, Vierde veel vermeerderde druk (1894), verzameld door Dr. Johannes van Vloten (1818-1883.
Volgens sommige websites zou de afgebeelde persoon de zoon van graaf Floris V zijn, die na de moord op zijn vader hem 1296 opvolgde. Jan was toen net 13 jaar. Onder zware druk moest hij na twee jaar aftreden en het graafschap overgeven aan een aangetrouwde neef, Jan II. Kort daarna overleed Jan.
Mogelijk omdat Jan I van Holland de enige graaf uit het Hollandse huis met de naam Jan is, en omdat hij op jonge leeftijd graaf werd, ziet men in hem de persoon uit het liedje (daarbij vergetend dat in het liedje nergens staat dat Jantje zelf ook graaf geworden is en hij dus evengoed een jongere zoon zou kunnen zijn). Maar het is veel waarschijnlijker dat de onbekende schrijver van het liedje gewoon een gemakkelijke Hollandse naam heeft genomen.

www.haagschjantje.nl:
Ivo Coljé (Den Haag, 13 februari 1951 – 2 maart 2012) was een Nederlands monumentaal kunstenaar (keramiek) en beeldhouwer.
Hij maakte vooral sculpturen in staal en ijzer, maar werd beroemd met het in brons uitgevoerde beeld Haags Jantje (1976) naar een idee van Bram van Pijpen.
Op 21 maart 1980 werd het beeld door burgemeester Schols onthuld aan het Korte Voorhout en op 28 juni 1981 kreeg het pas zijn definitieve plaats aan de Lange Vijverberg.