Art@Site www.artatsite.com Antoine Pevsner Derde en Vierde Dimensie
Artist:

Antoine Pevsner

Title:

Derde en Vierde Dimensie

Year:
1969
Adress:
World Forum Convention Centre
Website:
www.publicartinchicago.com:
Sculpted in 1959 by Russian Constructivist artist Antoine Pevsner.
Russian Constructivism was a movement that was active from 1913 to the 1940s. It was a movement created by the Russian avant-garde, but quickly spread to the rest of the continent. Constructivist art is committed to complete abstraction with a devotion to modernity, where themes are often geometric, experimental and rarely emotional. Objective forms carrying universal meaning were far more suitable to the movement than subjective or individualistic forms. Constructivist themes are also quite minimal, where the artwork is broken down to its most basic elements.

www.wikipedia.org:
Antoine Abramovitsj Pevsner (Russisch: Антуан Абрамович Певзнер) (Orjol, 18 januari 1884 – Parijs, 12 april 1962) was een Russisch-Franse schilder en beeldhouwer.
Kunst moet inspiratie zijn die bestuurd wordt door de wiskunde. Ik heb vrede, symfonie en orchestratie nodig.
Antoine (Natan Borisovitsj) was de oudere broer van Alexei en Naum Pevsner (die beter bekend is als Naum Gabo). Hij bezocht achtereenvolgens de kunstacademies van Kiev en Sint-Petersburg. In 1911, bij een eerste bezoek aan Parijs, leerde hij het werk kennen van Robert Delaunay, Albert Gleizes en Fernand Léger. In 1913, bij een tweede bezoek aan Parijs, maakte hij kennis met Alexander Archipenko en Amedeo Modigliani en hun kubistische werk. Ook bezocht hij een expositie met architectonische constructies van de futurist Umberto Boccioni. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij bij zijn broer Naum, die eerder met broer Alexei naar Oslo was uitgeweken. In 1917 ging Pevsner terug naar Rusland, waar hij, evenals Wassily Kandinsky en Kazimir Malevitsj, een aanstelling als docent kreeg aan de Kunstacademie van Moskou.
Zowel Antoine als Naum worden beschouwd als de belangrijkste exponenten van de constructivistische beweging in de beeldhouwkunst der twintigste eeuw. Het was een huwelijk tussen kunst en mathematica. Bovendien waren beiden pioniers van de kinetische kunst. Zij ontdekten het gebruik van metaal in de beeldhouwkunst door toepassing van diverse lastechnieken en assemblage van metaaldelen tot sculptures. Antoine Pevsner was een van de eerste beeldhouwers die ook een brander gebruikte bij het lassen van koperen staven tot sculpturale vormen. Samen met Naum Gabo gaf hij in 1920 het Realistisch Manifest uit, waarin werd gesteld dat kunst tijd en ruimte moest uitbeelden.
Hij kon zijn werk presenteren in 1922 in Berlijn, bij Galerie van Diemen, tijdens de tentoonstelling Erste russische Kunst Ausstellung. Een jaar later leerde hij, weer in Berlijn, Marcel Duchamp en Catharine Dreier kennen en hij besloot het schilderen op te geven en zich geheel te wijden aan de (constructivistische) beeldhouwkunst. In 1923 vestigde hij zich definitief in Parijs, waar hij in 1930 de Franse nationaliteit verkreeg.
In 1931 behoorde Pevsner, met Theo van Doesburg, Naum Gabo, Auguste Herbin en Georges Vantongerloo, tot de oprichters van de internationale kunstenaarsgroep Abstraction-Création. In de jaren dertig was Pevsner aanwezig op vele internationale groepstentoonstellingen, onder andere in Amsterdam, Bazel, Londen, New York en Chicago. Hij kreeg een solo-expositie bij Galerie René Drouin in Parijs en in 1948 een dubbeltentoonstelling Gabo-Pevsner in het Museum of Modern Art in New York. In 1957 werd een expositie aan hem gewijd in het Musée National d'Art Moderne in Parijs.
Pevsner werd tweemaal uitgenodigd voor de documenta in het Duitse Kassel, in 1955 (nummer 1) en in 1959 (nummer II). Hij vertegenwoordigde in 1958 Frankrijk tijdens de Biënnale van Venetië.
Pevsner woonde en werkte in Parijs. Hij bezocht in 1962 na vele jaren zijn familie in Rusland en stierf in hetzelfde jaar in Parijs. Hij ligt begraven op de Cimetière Russe van Sainte-Geneviève-des-Bois (Essonne).

www.wikipedia.org:
Antoine Pevsner (30 January [O.S. 18 January] 1886 – 12 April 1962) was a Russian-born sculptor and the older brother of Alexii Pevsner and Naum Gabo. Both Antoine and Naum are considered pioneers of twentieth-century sculpture.
Pevsner was born in Klimavichy, Russian Empire (now Belarus), into a Jewish family. Among the originators of and having coined the term, Constructivism, and pioneers of Kinetic Art, they discovered a new use for metals and welding and made a new marriage of art and mathematics. Pevsner said:"Art must be inspiration controlled by mathematics. I have a need for peace, symphony, orchestration.". Pevsner's studio was on the outskirts of Paris and housed his sculptures. He was one of the first to use the blowtorch in sculpture, welding copper rods onto sculptural forms[1] and along with his brother, Naum, he issued the Realist Manifesto in 1920.
Pevsner died in Paris, age 76.