Art@Site www.artatsite.com Charlotte van Pallandt Monument Koningin Wilhelmina
Artist:

Charlotte van Pallandt

Title:

Monument Koningin Wilhelmina

Year:
1987
Adress:
Noordeinde
Website:
www.wikipedia.org:
Het Monument koningin Wilhelmina staat op de hoek van de Paleisstraat en het Noordeinde in Den Haag. Het monument ter nagedachtenis aan koningin Wilhelmina staat schuin tegenover Paleis Noordeinde.
Het beeld is van Charlotte van Pallandt en is een kopie in brons van het stenen standbeeld van koningin Wilhelmina dat zich in Rotterdam bevindt. Van Pallandt had het beeld oorspronkelijk in brons bedoeld, maar de gemeente Rotterdam prefereerde een stenen monument. Het Haagse beeld werd gegoten naar het oorspronkelijke gipsmodel.
Het beeld staat voor een driehoekige muur met daarop het opschrift EENZAAM MAAR NIET ALLEEN, naar de titel van de autobiografie van de vorstin.
Op de achterzijde van deze muur staat te lezen: Opgericht ter nagedachtenis aan Wilhelmina Helene Pauline Maria, Koningin der Nederlanden, geboren 31 augustus 1880 te 's-Gravenhage, ingehuldigd 8 september 1898 te Amsterdam. Op 4 september 1948 deed zij afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana. Op 28 november 1962 overleed zij op Paleis het Loo.
Voor het beeld is op het ronde plein een kompas aangebracht. Dat wordt tegenover het beeld afgesloten met een kleine muur met daarop de tekst 1880-1962 Wilhelmina. Achter haar stem uit ballingschap stond een gestalte als deze 1940-1946.
Het beeld roept het beeld op van de onverzettelijke koningin in oorlogstijd.
Het beeld werd op 28 november 1987, vijfentwintig jaar na het overlijden van koningin Wilhelmina, onthuld door haar dochter prinses Juliana en haar kleindochter, koningin Beatrix.

www.static.digischool.nl:
Het monument 'Koningin Wilhelmina' herinnert de inwoners van Den Haag aan de 'Moeder van het Verzet'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de koningin in ballingschap vanuit Londen via Radio Oranje de Nederlandse bevolking vele malen toegesproken. In deze radioredes legde koningin Wilhelmina de nadruk op het herwinnen van de vrijheid. Het monument is onthuld in 1987.

www.4en5mei.nl:
Voor meer informatie; Op de website http://www.herdenken-denhaag.nl/ is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945).
Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.