Art@Site www.artatsite.com Christien Rijnsdorp De Hef, The Lift
Artist:

Christien Rijnsdorp

Title:

De Hef, The Lift

Year:
2007
Adress:
Grote Marktstraat
Website:
www.stroom.nl:
Ze lijken van onder de grond te komen. Kort en dik en even onaanzienlijk als kwetsbaar. Zo ogen de beelden van Christien Rijnsdorp (1951). Soms hebben ze een slurf, zuignap, of is het een geslachtsdeel? Armen en hoofd ontbreken doorgaans. Hoewel we de archetypische wezens van Rijnsdorp niet kennen, zien we ze onmiskenbaar als een levende soort. Onbeholpen tasten ze de wereld af. Somber zijn ze echter niet. Daarvoor zijn hun vormen, houdingen en gebaren te humorvol.
‘Mijn beelden ontstaan meestal uit verbazing over het leven of een bepaalde situatie', vertelt Rijnsdorp. In de eerste jaren dat zij actief was als beeldhouwer maakte Rijnsdorp sculpturen van ijzerdraad en beschilderd papiermaché. Deze beelden waren haast grafisch van karakter. Evenwicht en balans vormden een belangrijk ijkpunt. Eind jaren tachtig ontstaan de eerste organische wezentjes, die Rijnsdorp sindsdien maakt. Ze hebben een kern van purschuim en een huid van katoen en latexrubber. Die huid kleurt zij donker grijsbruin, vandaar dat gevoel van aardwormen dat je kan bekruipen. Zijn het in het begin nog groepjes knolachtige wezens die als een kudde bij elkaar staan of liggen, later krijgen ze steeds meer dierlijke en menselijke trekken. In recente beelden reageren ze steeds vaker op de geconstrueerde omgeving waar zij zich in bevinden. Sommige voeren ware circusacts op.
Voor haar sokkelbeeld 'De Hef' heeft Rijnsdorp drie figuren op elkaar gestapeld. Ook deze keer hebben ze geen hoofden of armen en nauwelijks bovenlijf. Van veraf tonen ze haast als een abstracte stapeling, pas dichterbij gekomen kun je details als navels en plooien waarnemen. Met elkaar vormen ze een humoristisch en ogenschijnlijk wankel torentje. Ook in Rijnsdorps recente werk blijft evenwicht een belangrijk thema. Het gaat om het soms o zo kleine verschil tussen staan en vallen.

www.galerieramakers.nl:
Christien Rijnsdorp (1951) geboren in Rotterdam woont en werkt in Den Haag. 1971 - 1976 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag
Veel diersoorten sterven helaas uit of worden bedreigd door de mens, maar kunstenaars kunnen ook nieuwe diersoorten creëren. Wat dacht u van deze bijzondere en vrolijke vogelfanten of olivaars? Ze heten Proboscidea. Ik kom ze nooit tegen in het Maurickbos of bij Landgoed Bleijendijk waar ik elke week met twee goede vrienden ga hardlopen. Ik zie soms eekhoorns en reeën, en de reusachtige stammen van de beukenbomen doen wel eens denken aan olifantenpoten, maar een dergelijke familie beesten zie ik nu voor het eerst.
Ze zien er niet gevaarlijk uit. Zonder ogen zullen ze het vooral moeten hebben van hun neus. Die is dan ook enorm, niet alleen om te ruiken, maar ook voor de balans. Misschien is de neus tegelijk een zuignap, waarmee de jongen zich aan de moeder kunnen vastzuigen. Ik hoop ze ooit eens ergens tegen te komen.
U kunt ook kijken bij Galerie Ramakers in Den Haag. Waar nu het Provinciehuis staat, alweer de tweede versie, was vroeger een dierentuin. Misschien zijn ze toen ontsnapt naar het vlakbij gelegen Haagse Bos. Ach, misschien komen ze gewoon langsgesnuffeld uit de Paleistuin van Huis ten Bosch.