Art@Site www.artatsite.com Shinkichi Tajiri Wachter
Artist:

Shinkichi Tajiri

Title:

Wachter

Year:
1996
Adress:
Nassauplein
Website:
www.vanbommelvandam.nl:
Na studies bij Ossip Zadkine en Fernand Léger maakt Shinkichi Tajiri in zijn atelier op 9, Rue d’Odessa bij het Gare Montparnasse in Parijs een eerste serie krijgers van gips en ijzeren armaturen.
Eén krijger wordt getoond op de Eerste Internationale Tentoonstelling van Experimentele Kunst (Cobra) in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Die driedimensionale krijger is de voorloper van alle Warriors en Guerriers die hij tussen 1945 en 1951 maakt: ‘Al mijn krijgers zijn pogingen om angsten te bezweren, demonen uit te drijven of nachtmerries te verwerken.
Van het 442nd Regimental Combat Team, waarvan ik deel uitmaakte, overleefde maar een deel de oorlog. Vele getalenteerde jonge mensen sneuvelden, soms direct naast me, op het slagveld. Dát maakt, zeker in combinatie met de beschietingen en ontploffingen én de gevechten met bajonetten, een onuitwisbare indruk.
Met mijn beeldhouwkunst probeer ik al meer dan zestig jaar vorm te geven aan de psychologische littekens die al die indringende ervaringen hebben achtergelaten.’

www.groeneamsterdammer.nl:
'Niet lang geleden ben ik voor de tweede maal begonnen samoerai te maken, gebaseerd op een zeventiende-eeuws incident waarbij 47 samoerai een heer doodden die hun heer had omgebracht. Ik besloot dat ik er 47 moest maken. Ik heb er nog maar negentien gemaakt en nu ben ik verveeld. Ja, lach maar. Ik kan er maar zo’n vier per jaar maken. Als ik een vent als Corneille was geweest zou ik heel kleine variaties hebben kunnen maken. Maar nee, ik moet altijd een nieuw element nastreven en dat is het moeilijke, met een nieuwe invalshoek komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er erg verveeld van ben.'

www.wikipedia.org:
Shinkichi George Tajiri (Los Angeles, 7 december 1923 - Baarlo, 15 maart 2009) was een Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer van Japanse afkomst (een nisei ofwel tweede-generatie-emigrant uit Japan). Ook hield hij zich bezig met schilderen, fotograferen en filmmaken.
Uit protest tegen de behandeling van zijn bevolkingsgroep tijdens de oorlog verliet Tajiri de Verenigde Staten in 1948. Hij kwam op 28 september van dat jaar in Le Havre aan en vestigde zich in de wijk Montparnasse van Parijs waar hij tijdens de oorlog al eens op verlof was geweest. Tot november 1949 studeerde hij bij Ossip Zadkine, vervolgens tot september 1950 bij Fernand Léger en daarna een jaar aan de Académie de la Grande Chaumière. Op 25 mei 1951 trouwde hij met Denise Martin, maar in 1954 werd het huwelijk ontbonden. Hij had intussen de Nederlandse beeldhouwster Ferdi Jansen uit Arnhem ontmoet met wie hij in 1956 naar Amsterdam verhuisde. In 1962 vestigde het gezin, dat inmiddels twee dochters telde, zich in kasteel Scheres te Baarlo. Jansen overleed in 1969. Tajiri zou in 1976 voor de derde maal in het huwelijk treden.
In 1949 kwam Tajiri in aanraking met de Cobra-groep en exposeerde met hen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn eerste tentoonstelling sinds hij zich in 1956 in Nederland had gevestigd, vond plaats op de buitenplaats Hofwijck in Voorburg. Daar exposeerde hij samen met Wessel Couzijn en Carel Visser, onder auspiciën van De Nieuwe Ploeg'. In 1959 richtte hij, samen met Couzijn Hans Verhulst, Ben Guntenaar en Carel Kneulman, de Groep Amsterdam op. Tajiri werd uitgenodigd voor deelname aan documenta II van (1959), documenta III van 1964 en de 4. documenta van 1968 in de Duitse stad Kassel. Van 1969 tot 1989 was Tajiri hoogleraar aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn.
Op 25 juni 2005 werd Tajiri benoemd tot ereburger van de gemeente Maasbree en op 7 december 2007 werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn uitzonderlijke inzet en de cultuurhistorische betekenis van zijn activiteiten.
Op 2 mei 2007 onthulde koningin Beatrix in Venlo vier beelden van Tajiri. De zes meter hoge beelden staan aan weerszijden van de stadsbrug van Venlo. Deze brug, die een tijdens de oorlog opgeblazen brug vervangt, fungeert als verbinding van het stadscentrum en het stadsdeel Blerick, en de beelden fungeren als 'wachters' van de brug, en moeten de brug beschermen tegen oorlog en geweld.
In de binnentuin van het Cobra Museum legde Tajiri een Japanse kiezeltuin aan.
Shinkichi Tajiri kreeg op 7 december 2008 het Nederlandse staatsburgerschap en overleed in 2009 op 85-jarige leeftijd.