Art@Site www.artatsite.com Henk Visch De Draadloper
Artist:

Henk Visch

Title:

De Draadloper

Year:
2005
Adress:
Carel van Bylandtlaan
Website:
www.henkvisch.nl:
De draadloper is een evenwichtsfiguur, die door zonne-energie wordt voortbewogen. Zijn voortgang is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, die dagelijks door het wolkendek weet door te breken. Is er geen of zeer weinig zonlicht dan staat de figuur nagenoeg of geheel stil. Ook ’s nachts staat de draadloper stil en bevindt zich dan ergens op de draad, in de lucht ter hoogte van de toppen van de bomen.
De draadloper beweegt zich voort op een kabel van ca. 100 meter lang en gaat heen en weer terug, weer heen en weer terug: het is een eindeloze weg, tenzij er door externe omstandigheden een einde aan komt. De draadloper beweegt, maar heeft geen doel. De beweging is het eerste teken van omgezette energie. De figuur bezit de capaciteit te bewegen en die capaciteit wordt geconditioneerd door het mechanisme dat het met zich meedraagt. De zonnecollectoren leveren zoveel energie aan de batterij die nodig is om met de tijd mee te gaan.
De draadloper bevindt zich boven het straatleven en wordt daar hoog in de lucht beschermd door de wet van de zwaartekracht. Zijn evenwicht is het zichtbare gevolg van een natuurwet, die voor de balans zorgt.

www.elv.nl:
Het beeldhouwwerk 'De Draadloper' van de beeldhouwer Henk Visch geeft de openbare ruimte in de Carel van Bylandtlaan een bijzondere betekenis.
De draadloper bevindt zich boven het straatleven en wordt daar hoog in de lucht beschermd door de wet van de zwaartekracht. Zijn evenwicht is het zichtbare gevolg van een natuurwet, die voor de balans zorgt. Zoals de door ons ontworpen herinrichting van de openbare ruimte figuurlijk de gebouwen van de Shell campus met elkaar verbindt zo letterlijk doet Henk Visch dit met 'De Draadloper'. De kunst onderstreept de onderlinge relatie tussen de gebouwen.
Voor de uitbreiding en renovatie van het centraal hoofdkantoor van Shell zijn diverse kunst uitingen geïntegreerd in de architectuur en stedenbouw. Twee inhet oog springende toepassingen zijn de 'De Draadloper' van de beeldhouwer Henk Visch en de 'De Zonneschat' van Giny Vos.

www.wikipedia.org:
Henk Visch (Eindhoven, 18 september 1950) is een Nederlandse beeldhouwer, graficus en tekenaar.
In 1988 vertegenwoordigde hij Nederland bij de Biënnale van Venetië, in 1991 kreeg hij de kunstprijs van de stad Darmstadt en in 1992 werd hij uitgenodigd voor deelname aan documenta IX in Kassel. Hij ontving de Beeldende Kunstprijs 2001 van de afdeling Noord-Brabant van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van 1996 tot 2011 maakte Visch iedere maandag een tekening voor de column Mirza in de Volkskrant.