Art@Site www.artatsite.com Auke de Vries Chapeau
Artist:

Auke de Vries

Title:

Chapeau

Year:
2006
Adress:
Prinsessewal, Noordeinde
Website:
www.nrc.nl:
Kunstenaar Auke de Vries krijgt komende week de Wilhelminaprijs uitgereikt, de belangrijkste oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. „Er zijn aanslagen op mijn beelden gepleegd.”
Hoe definieert u uw stijl?
„Ik hoor wel eens: je ziet gelijk dat het een Auke de Vries is. Hoezo? Ik heb geen handelsmerk, ik ben Botero niet [de Spaanse schilder en beeldhouwer van steevast mollige mensen en dikke voorwerpen, red]. Of het moet zijn dat mijn beelden zich altijd met de ruimte bemoeien. De ruimte is bezig een beeld te verkleinen, vergis je niet. Is een beeld te klein, dan doet het je niets. Is het te groot, dan wordt het ordinair. Is een beeld goed, dan beweegt het zich in de ruimte als een vis in het water.”
Wat bedoelt u met ruimte?
„Ruimte is het niks. Ruimte is waar ik nu in zit en jij ook. Als ik een sigaretje opsteek, dan zie je de rook weg deinen. Die rook wijst de ruimte aan. Mijn beelden doen dat ook. Het Maasbeeld commandeert de ruimte boven het water van de Maas. Gelandet attendeert op de hemel boven Berlijn.”
... Zie NRC

www.denhaag.nl:
Het kunstwerk ‘Chapeau’ is vervaardigd door Auke de Vries ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van H.M. de Koningin. In het kader van de beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur 2005 is het kunstwerk tijdelijk geplaatst in de bomen voor het Paleis aan het Lange Voorhout. Van diverse kanten is de wens geuit het kunstwerk een permanente plaats te geven in Den Haag. Dit ter onderstreping van de Haagse relatie met het koningshuis.
Het college heeft formeel toestemming verzocht aan het Koninklijk Huis voor plaatsing van het kunstwerk in de Paleistuin en deze toestemming bij brief van 12 juni 2006 van de Intendant der Koninklijke Paleizen gekregen. Voor het kunstwerk is een bouwvergunning nodig. De ACOR en de Welstandscommissie hebben positief geadviseerd. De bouwvergunning is op 22 september 2006 verleend.

www.denhaagcentraal.net:
Tijdens de opening van de tentoonstelling ontving Auke de Vries de versierselen van Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Koningin Beatrix, die hij vijf jaar geleden eerde met zijn hoedjesbeeld `Chapeau' ¬ nu in de Paleistuin Noordeinde ¬ retourneerde het compliment.
Zoals hij in het bij de expositie verschenen interview zegt:"ruimte is voor mij wat het water is voor de vis".

www.michielmorel.nl:
Om een beeldhouwwerk te kunnen maken moet Auke de Vries de tijd kunnen nemen. Bij competities zit dat er nooit in, dus neemt hij alleen opdrachten aan waarvoor hij wordt gevraagd, hij moet zich erin kunnen verdiepen.
Allereerst door aan de weet te komen waarom hij wordt uitgenodigd, en voorts door te kijken hoe de vraag naar een specifiek beeld geformuleerd is.
Vervolgens onderzoekt hij de geschiedenis en de betekenis van de plek: wat is er, en wat gebeurt er als je er iets aan toevoegt?
Daarna groeit het beeld door te kijken, te tekenen of te schetsen, door te fotograferen of te noteren én door de locatie en de omgeving regelmatig te bezoeken en op afstand te ervaren.
In dit proces is de kunstenaar continu op zoek naar de spanning tussen het aanpassen aan of het afwijken van de omgeving. Essentiële vragen als ‘Moet het beeld de ruimte vullen, doorsnijden of het zich juist van zijn omgeving isoleren?’ of ‘Moet het beeld bij een gebouw horen, of bij de straat, afhankelijk van de functie van het gebouw, de intensiteit van verkeer of whatever?’ moeten helder beantwoord worden.

www.wikipedia.org:
Auke de Vries heeft zijn opleiding ontvangen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Aanvankelijk was hij werkzaam als schilder en graficus. Vanaf de jaren zeventig maakt hij metalen sculptures. Zijn beelden zijn lichte, abstracte constructies opgebouwd uit geometrische vormen, die lijken te zweven: lijnen, kegels, kubussen, cilinders en vlakken. De Vries laat zijn beelden aansluiten bij de architectuur ter plekke.
Van 1972 tot 1986 was hij als docent verbonden aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en van 1986 tot 1996 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. De Vries woont en werkt in Den Haag.
In 1997 is hem de Ouborgprijs toegekend.
In 2005 ontving hij de Cultuurprijs van de stad Den Haag. In 2015 ontving hij de Wilhelminaring voor zijn gehele oeuvre.