Art@Site www.artatsite.com Alwie Oude Aarninkhof Excalibur Pretending Enschede The Netherlands
Artist:

Alwie Oude Aarninkhof

Title:

Excalibur Pretending

Year:
1986
Adress:
Boulevard 1945, Enschede
Website:
Vrolijke tekenaar
Wat heeft dit kunstwerk toch een moeilijke naam! Ik mag Ex tegen hem zeggen.
Ex is een allemansvriend. Iedereen staat een tijdlang te kijken naar de twee zuilen en buitelende vormen. De binnenste vorm draait om de horizontale as, het raam daarom heen kantelt in verticale richting en het buitenste frame beweegt weer in de andere richting. Maar omdat dit geheel onder een hoek aan de zuil is gemonteerd draait het alle kanten op.
Bij een zacht briesje mediteert Excalibur Pretending. De vierkanten staan eindeloos stil en maken langzame ontspanningsoefeningen. De twee vensters en in hun doen hetzelfde; stilstaan en een enkeling beweegt langzaam.
Bij harde wind trekt Ex alle aandacht. Alles gebeurt tegelijkertijd: keren, kiepen, kantelen, kapseizen. Soms gaan de twee frames gelijk op en soms draaien zij verschillende kanten op.
De vierkanten blijven draaien binnen hun eigen contouren. Kom ook een keertje kijken hoe Ex heel veel vierkanten, rechthoeken en lijnen tekent in de lucht.
Door Theo, www.artatsite.com

www.kunstnonstop.nl:
Het werk van de Enschedese kunstenaar Alwie Oude Aarninkhof draait letterlijk en figuurlijk om lucht. Hij maakt kinetische objecten die met behulp van wind of luchtverplaatsing bewegen en hij wil daarmee de energie van wind zichtbaar maken. In het gehele land heeft hij diverse windobjecten gerealiseerd. Dat zijn werk door het publiek gewaardeerd wordt mag blijken uit het volgende citaat uit een brief die aan de gemeente Enschede gericht was:
’Verheugend was het voor mij toen de ’Zeilobjecten’ een aantal jaren geleden verhuisd werden van de stationsomgeving naar de Boulevard. Ik vind deze stalen zeilconstructies fascinerend om naar te kijken en zeer passend in ons land met vaak bolle wind en voorbij zeilende wolken.’