Art@Site www.artatsite.com Eduard Wind Plutarchus Maastricht
Artist:

Eduard Wind

Title:

Plutarchus

Year:
1997
Adress:
Sint Pieterstraat
Website:
Simpel of vol van verhalen?
Dit bronzen kunstwerk heeft een bescheiden kleur, dat niet opvalt in een straat met donkerbruine huizen. Het werk contrasteert wél met de mergelstenen kerk op de achtergrond. Het enige dat opvalt aan deze eenvoudige zuil is een soort hoed aan de bovenkant.
Het kunstwerk is een soort totum van een stapeling van bijna abstracte vormen. Ik herken in de verte een stoel, een boek, een kruis, een lijst. De ‘hoed’ aan de bovenzijde is misschien een spoel van een weefgetouw. Welk verhaal zou hierachter zitten? De afwisseling van vormen geeft een speels effect op de omringende strenge gebouwen.
Plutarchus van Eduard Wind had naar mijn smaak nadrukkelijker gekund: Misschien door vreemde plaatsing van de onderdelen, door het uitvergroten en verkleinen van vormen, door het toevoegen van kleuren?
Dit zou ik doen, omdat ik het leven veranderlijk vind. Dat mijn stemmingen wisselen. Ook ervaar ik dat aspecten steeds weer belangrijker / groter en secundair / kleiner kunnen worden.
Door Theo, www.artatsite.com

www.mestreechonline.nl:
Een geschenk van het archief aan de stad Maastricht.

www.wikipedia.org:
Ploutarchos of Plutarchus (Romeinse naam: L. Mestrius Plutarchus) was een belangrijke Griekse historiograaf en filosoof die leefde van ca. 46 tot minstens 120 n. Chr. (zijn precieze datum van overlijden is niet bekend).

www.wikipedia.org:
Eduard Jacob Wind (Kampen, 24 augustus 1947) is een Nederlandse beeldhouwer.
Wind, opgeleid aan de Vrije Academie te Den Haag, is als beeldhouwer gevestigd in Den Haag. Wind werkt bij voorkeur met hout. Hij maakt daarbij gebruik van gevonden materiaal, dat hij bij elkaar zoekt en waarvan hij manshoge beelden maakt. Hij exposeerde onder meer in Amsterdam, Bergen op Zoom, Breda, Delft, Den Haag en Enschede.
In 2005 verscheen het verslag van de ontmoetingen tussen de toenmalige bisschop van Breda Tiny Muskens en zes hedendaagse kunstenaars, waaronder Eduard Wind. Deze ontmoetingen werden vastgelegd in Spreek je eigen taal: Bisschop Muskens in gesprek met kunstenaars. Tegelijkertijd werden werken van deze kunstenaars geëxposeerd op tentoonstellingen in Bergen op Zoom en in Breda.
In het gesprek met Muskens legde Wind uit dat hij zonder vooropgezet plan aan het werk gaat. Alleen dan bestaat de kans dat er iets goeds ontstaat, aldus Wind.