Art@Site www.artatsite.com  Armando Urn Almere
Artist:

Armando

Title:

Urn

Year:
2000
Adress:
Blanchardpad
Website:
Een opdracht aan de kijker
Een grote zwarte eenvoudige vorm staat midden in het landschap.
De vorm houdt het midden tussen een kegel, een kogel en een kolom. De vorm is méér dan levensgroot. Het oppervlakte is pokdalig in een zwart dat zowel mat als glanzend is.
Met woorden als groot, pokdalig, zwart vorm ik een eerste indruk: aanwezig, ongezond, pijn. Het lijkt mij dat dit kunstwerk over een trauma gaat.
Het verder doordenken is moeilijk bij dit kunstwerk. Doordat er weinig concrete aanknopingspunten zijn, kom ik direct uit op speculatie. Deze speculatie brengt mij bij een groot aantal uiteenlopende gevoelens en betekenissen. Ik kan mij voorstellen dat dit niet zo prettig is voor een lezer.
Hoe kan ik een essay opbouwen, zodat de lezer zelf speculeert, associeert, voelt en betekenis geeft? Volgens mij is een lezer hiertoe prima zelf in staat.
Dan rest mij stilte. Urn van Armando vraagt mij om te zwijgen.
By Theo, www.artatsite.com

www.moa.nl:
Armando is een hedendaagse uomo universale. Hij is een kunstenaar die zijn gedachtegoed verbeeldt in meerdere disciplines. Armando is schilder, tekenaar, beeldhouwer en keramist. Maar hij is ook schrijver, filmer, theatermaker en tot voor kort violist. Armando werkt al tientallen jaren aan een oeuvre als een huis; een Gesamtkunstwerk met een aantal sterke en consistente thema’s die met eenvoud en kracht worden verbeeld.

www.wikipedia.org:
Armando, geboren als Herman Dirk van Dodeweerd (Amsterdam, 18 september 1929 – Potsdam, 1 juli 2018), was een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Armando was zijn officiële naam; zijn geboortenaam, het pseudoniem zoals hij het noemde, bestond voor hem niet meer. Later heeft hij zijn oorspronkelijke naam in het register van de burgerlijke stand laten wijzigen in Armando een Italiaanse versie van de naam Herman, die hij te danken had aan zijn Italiaanse grootmoeder. Betekenissen als 'zich wapenend', zoals de literaire analisten in zijn naam zien, zijn dus toevallig. Zelf zag hij zijn werk als 'Gesamtkunstwerk', waarvoor zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormden.

www.flevolanderfgoed.nl:
Het beeld is ca. 5 m hoog en heeft een doorsnede van 2 m. Het is in brons gegoten en staat op een sokkel van 5 x 5 m. Duidelijk zijn de sporen van het boetseren in de huid van de sculptuur zichtbaar gebleven. Armando maakt in zijn bronzen vaak gebruik van een 'korrelige' huid die ontstaat doordat de giethuid, nadat het beeld gegoten is, ongepolijst bleef. Het lijkt alsof De Urn eeuwenlang onder water heeft gelegen en zich mettertijd op de huid kleine organisme hebben vastgezet.