Art@Site www.artatsite.com Sigurdur Gudmundsson Zonder Titel Almere
Artist:

Sigurdur Gudmundsson

Title:

Zonder Titel

Year:
1989
Adress:
Grote Markt
Website:
Uit het binnenste van een berg
Zonder Titel van Sigurdur Gudmundsson is een brok natuursteen. Ik zie een object van misschien 12 of zelfs 15 meter hoog. Hoeveel energie kost het om de onderdelen uit de steen te hakken? … om dit via een vrachtwagen misschien uit Italië aan te voeren? … om een fundering in deze zompige klei te maken voor dit gevaarte? … om deze kolossen op elkaar te plaatsen? … om deze brokken aan elkaar te bevestigen? Hier ga ik aan voorbij. Ik zit in mijn eigen trip. Ik heb nét een lichtgewicht tasje gevuld met boodschappen. Ik zie geen brokken natuursteen maar eerder een gestileerd verkeersbord met aantrekkelijke bestemmingen. Maar dit is Zonder Titel niet. Hoe lang duurt het voordat ik mij dit realiseer? Hoe ver sta ik af van Zonder Titel? Wat gebeurt er als wij ons realiseren dat wij in een natuur leven? Dat er onder deze plaveisel vruchtbare aarde ligt waarin bomen en bloemen kunnen groeien? Dat er ooit op deze aarde brokken steen zijn aangevoerd door een schuivende laag ijs? Dat er ooit brokken steen los gekomen zijn van een berg vér van ons platte land. Door Zonder Titel van Sigurdur Gudmundsson krijg ik zin om mijn rugzak te vullen, om een berg te beklimmen en een uitzicht te zien met alleen maar bomen, vogels, wolken, alles ...
By Theo, www.artatsite.com

www.stroom.nl:
In zijn werk verenigt de IJslandse kunstenaar, die zich in 1970 definitief in Nederland vestigde, zijn romantische visie op de ruige natuur, de poëzie en de schoonheid met degelijke beeldhouwkunst en een deels conceptuele benadering. De gekozen materialen zijn zwaar, basalt, beton, brons met lichtere accenten als veertjes of glas. De vormen, een toren, een huis, een boot, waarin Gudmundsson deze materialen presenteert, ontleent hij aan de voor iedereen herkenbare archetypische beeldenwereld.
Hij streeft naar sculpturen die enerzijds een poëtische en persoonlijke uitstraling bezitten maar anderzijds ook tijdloos en universeel zijn.

www.flevolanderfgoed.nl:
Sigurdur Gudmundsson werd in 1942 in Reykjavik (IJsland) geboren als zoon van een kunsthandelaar - lijstenmaker. Al jong maakt hij kennis met kunstenaars, dichters en musici. Van 1960 -1963 studeerde hij aan het Icelandic College of Arts and Crafts in Reykjavik. Aansluitend van 1963 - 1964 aan de Ateliers'63 in Haarlem. In 1966 keert hij terug naar IJsland. Na een samenwerking met het Ministerie van C.R.M, bij een tentoonstelling van Nederlandse kunst op IJsland ging Gudmundsson in 1970 opnieuw naar Ateliers’63 en vestigde zich vervolgens in Amsterdam. tegenwoordig werkt Gudmundsson afwisseldend vanuit Amsterdam en Xiamen (China).
Aanvankelijk voerde Gudmundsson performances uit, maakte fotowerk en schilderde. Sinds de jaren tachtig, na een verblijf van twee jaar in New York, maakt Gudmundsson sculpturen. Grote beelden van brons, basalt, beton, staal, graniet, hout, baksteen, kortom zware sombere materialen die herinneren aan de grondstoffen en steensoorten van het IJslandse landschap. Beelden waarin dikwijls verwijzingen te vinden zijn naar de oertijd, mythische gebeurtenissen en de relatie tussen natuur en cultuur. Beelden die ogen krachtig omdat de kunstenaars ze herleidt tot een herkenbare grondvorm.