Art@Site www.artatsite.com Collectief Kasboek Kasboek IX Reest
Artist:

Collectief Kasboek

Title:

Kasboek IX

Year:
2011
Adress:
Dickninge
Website:
www.ezpress.eu:
KASBOEK IX bevindt zich op de grens, de natuurlijke grens van Drenthe en Overijssel. De gemeente IJhorst en de Wijk worden van elkaar gescheiden door de rivier de Reest. Dit ongerept stukje natuur krijgt in de maand september een nieuwe beleving. Het KASBOEKcollectief benadrukt hoe weerlegbaar grenzen zijn en zeker ook dat grenzen kunnen verbinden. Er ontspringt een fontein. Met kracht spuit deze fontein ongeveer zes meter water omhoog. De waterrimpelingen zetten zich in een woordenstroom voort in het landschap en treedt buiten de oevers. De woorden gaan in concentrische cirkels de landgrens over. Een nieuwe ruimte wordt gemarkeerd met speciaal voor deze locatie geschreven gedicht. KASBOEK IX is daarmee een verbeelding van de dialoog tussen locatie, actualiteit en KASBOEK. Het is deelnemen, uitdelen, ontvangen en beleven.
KASBOEK IX bevindt zich op de grens, de grens van Drenthe en Overijssel. Aan weerszijde van het grensriviertje de Reest vindt de kunstroute Grensloos Kunst Verkennen, in september van dit jaar plaats. Precies op dit grensriviertje realiseren wij ons negende project Uti possidetis. De titel verwijst naar een Romeins rechtsbeginsel, dat inhoudt dat een nieuwe staat wordt afgebakend door de reeds bestaande grenzen. De Reest vormt voor een belangrijk deel de grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe en dit is in de Uti possidetis vastgelegd.
Voor het KASBOEKcollectief is dit een uitgelezen kans om de grens juist op te zoeken, te ervaren en ter discussie te stellen. Omdat het gaat om een ongerept stukje natuur heeft elke ingreep in dit specifieke landschap een groots effect.
In dit project bieden wij een nieuwe beleving van de vanzelfsprekende omgeving. Wij hebben gekozen voor een prominente plaats daar waar Overijssel begint en Drenthe eindigt en vice versa. Dat is de verbinding tussen twee gebieden. Het is daar waar je de brug over gaat naar de andere provincie en de andere gemeente.
Aardbevingen, vulkanen en tsunamis verlegden grenzen van het grondgebied en van het voorstelbare in IJsland en Japan, politieke grenzen leveren onvrede op in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Toch kunnen grenzen ook geluk brengen, mogelijkheden scheppen en ruimte creëren. Het doel van het project is om te benadrukken hoe weerlegbaar grenzen zijn en zeker ook kunnen verbinden. We treden buiten de oevers: Er ontspringt een fontein. Met kracht spuit deze fontein ongeveer acht meter water omhoog. De waterrimpelingen zetten zich in een woordenstroom voort in het landschap. Vanuit de fontein worden watercirkels tot cirkels van woorden in het landschap. De woorden gaan in concentrische cirkels de landgrens over. Een nieuwe ruimte wordt gemarkeerd met woorden. Deze woordenstroom wordt tijdens het proces gevormd en door ervaringen ter plaatsen ontwikkeld. KASBOEK IX is daarmee een verbeelding van de dialoog tussen locatie, actualiteit en KASBOEK.
De fontein bevindt zich langs een drukke doorgangsroute, een zeer toegankelijke locatie voor zowel de dagelijkse passant als degenen diede route verkennen. De bewustwording van deze natuurlijke grens en het overschrijden hiervan zal hen zeker niet ontgaan. Met een gevoel van vervreemding, verwondering of verbazing is deze bezoeker een nieuwe ervaring rijker. In ons werk zoeken wij de verschillen en de overeenkomsten. Het balanceren op de grens wordt in ons interdisciplinair werk benadrukt door visueel de fontein over te laten gaan in poëzie. Het harde watergekletter wordt vervormd tot letters die samen de landsgrens als waterrimpelingen over gaan. Het is beweging en verbinding tegelijkertijd. Ook delen we geluk uit in de vorm van munten. Deze zullen in de catalogus van Grensloos Kunst Verkennen in een Limited Edition verschijnen. Hiermee deelt de fontein zijn geluk uit. De wisselkoers van de munten (de waarde van een eenheid geluk) kan tijdens het project aan schommelingen onderhevig zijn. Het is deelnemen, uitdelen, ontvangen en ervaren.

www.weblog-staphorst.nl:
Als je vanaf het kerkbruggetje over de Reest richting Dickninge kikt zie je een bijzonder kunstwerk uit het gras oprijzen.

www.wikipedia.org:
Uti possidetis ("zoals je in bezit hebt") of uti possidetis iure is een Latijnse term voor een rechtsbeginsel in het internationale recht. Het beginsel wordt toegepast bij het onafhankelijk worden van nieuwe staten.

www.vpro.nl:
Cathalijne Postma, Debbie van Berkel en Jojanneke Postma vormen samen het Kasboek-collectief. Onderling wisselen zij kleine kasboekjes met elkaar uit. Deze boekjes bevatten niet alleen cijfers, maar ook vondsten van de straat, overdenkingen, schetsen en ontwerpen. Voor de kunstruimte van De Nederlandsche Bank ontwierpen zij nu een installatie, die gebaseerd is op het systeem van de buizenpost. De Nederlandsche Bank beheert het kasboek van de staat en is de revisor van financieel Nederland. Dit kloppend hart kent een complex proces, dat voor de toeschouwer nauwelijks te bevatten is.

www.ezpress.eu:
Het KASBOEK collectief werkt met hedendaagse vraagstukken over het begrip 'waarde' uit de kunstwereld. Dit vertaalt zich in cross-mediale kunstprojecten. In de projecten werkt het KASBOEK collectief di in op de ruimte, elkaar en de actualiteit. Een optelsom met als uitkomst een nieuwe beleving aan de vraagstukken over het begrip 'waarde'. Niets is wat het lijkt.