Art@Site www.artatsite.com Frank Bolink, Gerard Koopman Ketelhuisje The Netherlands
Artist:

Frank Bolink, Gerard Koopman

Title:

Ketelhuisje

Year:
1993
Adress:
Ketelbrug
Website:
www.wikipedia.org:
Het Monument Noordoostpolder, doorgaans Ketelhuisje genoemd, is een kunstwerk in de openbare ruimte aan de A6, net voorbij de Ketelbrug in de Noordoostpolder. Het kunstwerk is een ontwerp van de Twentse architecten Frank Bolink en Gerard Koopman (Koopman & Bolink).
Het is een bakstenen huisje met een oppervlakte van 3 bij 8 meter, zonder ramen en deuren, gemetseld in rode baksteen en in baksteenkleur gevoegd. De aluminium rookpluim uit de schoorsteen fungeert als windvaan. Het scheepje op de rookpluim vaart op de voormalige waterhoogte tegen de wind in. Dit symboliseert het schijnbaar onmogelijke karwei om uit zee een stuk land te maken.
In 2010 werd in het noorden van de Noordoostpolder een gelijksoortig kunstwerk van het duo onthuld met de naam Boothuis.
Vooral in Twente staan meer kunstwerken van het genoemde architectenduo.

www.flevolanderfgoed.nl:
Het kunstwerk moest een symbool voor de polder worden en een blikvanger voor de automobilisten op de snelweg.
Driekwart jaar heeft het duo rondgelopen voordat ze het idee op papier hadden. Aanvankelijk wilden ze het monument bovenop de dijk te bouwen. Omdat de dijk een waterkerende functie heeft gaf dat problemen met Rijkswaterstaat. Daarom werd het kunstwerk geplaatst op een open stuk aan de Ketelmeerweg.
Met balken en latten trokken de kunstenaars naar de plek en werkten daar hun plan op ware grote uit. In eerste instantie was het te breed voor hun gevoel, er moest een stuk afgezaagd worden. Zo ontstond een huis met een grondvorm van 3,00 x 8,00 m. Het was dus puur toeval dat de maatvoering gerelateerd is aan de standaard kavelgrootte van 300 x 800 m in de polder.
Aan de ‘poort’ van de Noordoostpolder staat het ‘Ketelhuisje’, zoals het in de volksmond heet, om de bezoekers eraan te herinneren dat zij de bodem van de zee betreden. Het huisje verbeeldt het bijzondere gegeven dat de Noordoostpolder onder zeeniveau ligt.
De Schuine kanten hebben de kunstenaars bewust gemaakt om het huis flinterdun te laten lijken als je er langs rijdt, zo plat als een huis op een kindertekening. In een interview in Trouw zegt Bolink: "Kindertekeningen hebben een directheid waar volwassenen jaloers op kunnen zijn".
Dit huisje is niet zomaar een huisje, het is ontworpen als monument voor de Noordoostpolder. Het herdenkt de strijd die geleverd is om van de zee land te maken. Het 12 m hoge huisje is opgetrokken uit ca. 30.000 rode bakstenen die doorlopen tot en met het puntdak en de schoorsteen. Een deel van de stenen is verzaagd voor de scherpe en stompe hoeken. Het metselwerk is in dezelfde kleur als de baksteen gevoegd.
Uit de schoorsteen komt een, eveneens baksteen kleurige, aluminium rookpluim die ongemerkt over gaat in golven waarop een schip vaart. Rookpluim en golven vormen samen een windwijzer die met de wind om zijn as draait. De kunstenaars laten het schip op het voormalige zeeniveau, tegen de stroom en de wind, invaren. Dit overeenkomstig de opvatting dat het maken van land uit zee eigenlijk indruist tegen de natuurwetten.

www.flevolanderfgoed.nl:
Gerard F. Koopman is op 17 februari 1938 geboren in Enschede. Van 1953 – 1957 studeerde hij aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede aan de afdeling architectonische vormgeving en is architect en beeldend kunstenaar. In 1957 werd hij stagair op de afdeling decorbouw bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) en startte in 1960 zijn eigen architectenbureau.
Frank Elebert Bolink is op 31 januari 1943 geboren in Enschede. Zijn vader Jan Hendrik Bolink (1913 – 1998) was aan de Koninklijke Academie in Den Haag opgeleid tot tekenleraar. In 1936 vestigde hij zich als vioolbouwer en reparateur in Enschede. Van 1952 – 1975 was vader Jan docent en adjunct-directeur aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede waar Frank van 1960 – 1964 werd opgeleid tot binnenhuisarchitect. In 1964 startte Frank Bolink zijn eigen bureau. Later treedt hij ook als schilder, beeldhouwer en keramist naar buiten.