Art@Site www.artatsite.com José Pelzers Gotische Kathedraal The Netherlands
Artist:

José Pelzers

Title:

Gotische Kathedraal

Year:
1990
Adress:
Luitstraat, Almere
Website:
Uitnodiging
Omringt door stevige bomen staat een kunstwerk met elegante lijnen. De buizen van Gotische Kathedraal van José Pelzers staan in nauwkeurige lijnen en gaan over in een wirwar van draden.
Lopende langs de buizen zie je het perspectief veranderen door rijen die langzaam aaneen sluiten, zich hergroeperen, zich verdelen.
Ga eens tussen twee rijen staan en loop langzaam naar voren. Dan zie je de lijnen overgaan in de draden. Deze draden vormen zich eerst een gotisch raam en maken daarna wuivende gebaren.
De buizen en draden roepen een religieuze openheid op. Ik voel het religieuze aan de rustige ritmiek van de buizen en de verstilde buiging van de draden. Bij de gebogen lijnen voel ik het respectvol openstaan tijdens een buiging. Het openstaan voor een intuïtie, een weten die begint te klinken in de stilte.
Het lijkt me heerlijk om alleen maar stilte, leegheid, openheid, respect, rust te voelen bij deze Gotische Kathedraal van José Pelzers.
Door Theo, www.artatsite.com

www.flevolanderfgoed.nl:
De kunstenares koos de plattegrond van een gotische kathedraal als uitgangspunt voor het kunstwerk. Op de snijpunten van de plattegrond staan 36 stalen buizen. Bovenin kruizen de buizen elkaar, zo ontstaan puntige bogen net als in het gewelf van een echte gotische kathedraal. Vroeger wilde elke stad zijn eigen kathedraal hebben. Door de gotiek als vormprincipe te kiezen voor een beeld geeft Pelzers een moderne stad als Almere wat historisch perspectief.