Art@Site www.artatsite.com Maarten de Reus Het Baken The Netherlands
Artist:

Maarten de Reus

Title:

Het Baken

Year:
2010
Adress:
Fries Pad, Emmeloord
Website:
Vrolijk en optimistisch
De stevige staven slingeren omhoog en duiken omlaag. Het lijkt of de staven vlammen tekenen op de lucht. De vorm met de brede onderkant en de spits lijkt ook op een vlam.
Een horizontale arcering maakt dat de staven met elkaar verbonden zijn. Hierbinnen is een fijn raster gemaakt van verticale en schuine lijnen. Dit kunstwerk is een tribuut aan de techniek. Wat zal het heerlijk zijn geweest om dit te ontwerpen en te maken.
Het Baken van Maarten de Reus staat op een heuvel in het vlakke land. Dit kunstwerk maakt vrolijk en optimistisch.
Door Theo, www.artatsite.com

www.mder.home.xs4all.nl:
In 2009 I won the competition to make a landmark north of Emmeloord in one of Holland's main polders.
Where now the polder is, there used to be the ‘Zuiderzee’, an inlet of the North Sea originally expan-ding into the heart of the Netherlands. In the middle ages primitive lighthouses were operated, consisting of no more than blunt stone elevations where a log-fire could be lighted on. The sculpture is a reference to these fire beacons.
It also refers to the dis-orderly heaps of burnable material that people erect to set fire to during Easter. These ‘Easter Fires’ are a very old ritual in Europe and as a tradition still very much alive in the Netherlands
The sculpture is currently under construction and will be opened in spring 2010.
Structural engineering was provided by I-saac/Delft, manufacturing was in the hands of Lemtech/Nijmegen.

www.peternijenhuis.blogspot.com:
In het tweede jaar van mijn studie maakte ik het eerste beeld dat goed was, en iets was in plaats van probeerde te zijn. Toen wist ik dat het eventueel zou kunnen lukken, beeldend kunstenaar te worden. De big bang tijdens de academietijd was voor mij de ontdekking van waarachtige ruimtelijkheid. Dat is meer dan dat iets gewoon ruimte beslaat, of driedimensionaal is.
Ik bedoel daarmee dat objecten de ruimte rond hen kunnen activeren, dat een beeld door de aanzichten die het in zich draagt de kijker van zijn positie, bewegen en kijken bewust maakt. Toen had ik het licht wel gezien en kwamen de beelden los, de een na de ander. Eigenlijk resoneert dat inzicht nog steeds in mijn werk. Het is een heel lyrisch besef.
Ik denk dat ik een goede parelzoeker ben. Je kunt een opdracht aan mij geven met een behoorlijke kans op een goed eindresultaat. Dus ja, ik denk dat ik wat toe te voegen heb aan de wereld die we met z'n allen delen. Het gaat daarbij niet om zelfexpressie of in zichzelf gekeerde cryptiek, maar om beelden die de plek waar ze staan activeren.
De wereld is complex en de parameters die bij beelden in de openbare ruimte een rol spelen zijn van velerlei soort. Op een kunstenaar die beelden in de openbare ruimte maakt, wordt vaak grote druk uitgeoefend. Je moet eerst stevig in je schoenen staan voor je daarmee kunt goochelen. Ik begon me pas tien jaar nadat ik was afgestudeerd te concentreren op beelden in de openbare ruimte.
In de afgelopen jaren maakte Maarten de Reus een groot aantal kunstwerken bestemd voor de openbare ruimte. Het laatste daarvan, Het Baken in Emmeloord, werd in 2010 voltooid. Maarten de Reus woont afwisselend in Amsterdam en in Engeland. Hij is als docent verbonden aan de Rietveld Academie in Amsterdam en als gastdocent aan de Hochschule Für Bildende Künste in Hamburg.

www.flevolanderfgoed.nl:
Langs het Friese Pad, tussen de golfbaan en de voormalige vuilnishoop, is het kunstwerk op een verhoging opgebouwd. "Zo tekent het goed af tegen de lucht. Heel indrukwekkend'', zegt De Reus. "De meeste van mijn beelden draaien rond het begrip ruimtelijkheid. Ik leg een relatie tussen de positie van de kijker en wat die ziet. Bij 'Het Baken' hangt veel af van de positie van waar je naar het kunstwerk kijkt. Het beeld gaat als het ware draaien als je er omheen loopt''. Het beeld is ruimtelijk omdat het ook echt ruimte inneemt. Het heeft een open constructie en is ruimte-omvattend.