Art@Site www.artatsite.com Linda Verkaaik Piëta Hoorn
Artist:

Linda Verkaaik

Title:

Piëta

Year:
2015
Adress:
Westerdijk
Website:
Dit beeld huilt
Het hoofd is naar voren gebogen. In het silhouet zijn de ogen gesloten. In het aanzicht zie je half-open ogen en een onvaste neuslijn. Van opzij zie je dat het gezicht van boven naar beneden kartelig doorsneden is.
Het lichaam is doormidden gescheurd. De tranen lijken langs de schouder omlaag te stromen. De betreurde ligt vormeloos in een hand die verkramd is.
Jah, zo zie verdriet eruit, volgens mij. De ogen en het lichaam zijn gericht op de geliefde. Verdriet voelt of het lichaam is open gesneden. Linda Verkaaik maakt verdriet voelbaar met Piëta.
By Theo, www.artatsite.com

www.beeldentuincuijk.nl:
Linda Verkaaijk: "Piëta heb ik gemaakt n.a.v. mijn partner die ernstig ziek werd. Het beeld komt oorspronkelijk uit een versie van Transmissie, een enorme beeldengroep wat nu in Venray in het Odapark staat.... geënt op het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci. De liefhebbende vrouwelijke Johannes en de Judas heb ik zo verworden tot mijzelf en mijn partner, de Jezus."

www.365dagenproject.nl:
Langs het Markermeer in Hoorn staat een beeldenrij. Het beeld Piëta maakt daar sinds 2015 onderdeel van uit. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit beeld.
Achter de beeldenroute zit de stichting 'In den beginne'. Zij geven kunstenaars een plek voor hun beelden. De enige voorwaarde is dat de beelden een verbinding moeten vormen tussen het water en het land.
Piëta is gemaakt door Linda Verkaaik ( 1956), een beeldhouwster met metaal. Werk van haar staat door heel Nederland.
Piëta verwijst naar een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen. In Hoorn is een zeer oude Piëta aanwezig. Het staat in het stiltecentrum van de HH Cyriacus en Fransiscus. Het beeld komt uit 1457 en heeft de beeldenstorm van de reformatie overleefd. Het beeld wordt de Maria van Hoorn genoemd.
Op de Piëta van Linda staan gedichten. www.wikipedia.org:
Linda Verkaaik, (Utrecht, 20 december 1956) is een Nederlandse beeldhouwer, emailleur en land art kunstenaar.