Art@Site www.artatsite.com Tirza Verrips Sparking Bench Apeldoorn
Artist:

Tirza Verrips

Title:

Sparking Bench

Year:
2010
Adress:
Normastraat
Website:
Wat stenen ons zeggen kunnen
Grijze stenen liggen schots en scheef naast elkaar. Dit kan maar één ding betekenen: Sparking Bench van Tirza Verrips verwijst naar grafstenen.
Op de stenen staan geen namen. De anonimiteit geeft mij een eenzaam gevoel.
Op de stenen ontbreken afbeeldingen (zoals een bloem, een portret, een vogel) die troost zou kunnen geven. Een gebrek aan troost maakt mij verdrietig.
De stenen zijn niet omringt door bloemen, kleurrijke paden, bomen. Rondom de stenen liggen nog grotere stenen. Een gebrek aan versiering en aankleding geeft mij een troosteloos gevoel.
Het kunstwerk is omringt door woningen. Het geeft mij een warm gevoel dat de dood dichtbij het leven mag zijn. De grafstenen zijn niet verstopt. Wij kunnen kijken naar grafmonumenten, wij kunnen om de begraafplaatsen heen lopen, wij kunnen intussen nadenken over de dood, onze overleden dierbaren, over onze eigen eindigheid. Dit is een groot verdienste van Sparking Bench van Tirza Verrips.
Tirza Verrips brengt de dood dichtbij zonder mogelijke nare gevoelens te verbloemen en plaatst de dood midden in onze bewoonde omgeving.
By Theo, www.artatsite.com

www.tirzaverrips.nl:
De betonplaten zijn verspringend in hoogte aangebracht waardoor een vorm ontstaat die past in de omgeving én waarop men kan zitten.
Afmeting: 4 x 10 meter.
Materiaal: Betonplaten, led-verlichting.

www.wikipedia.org:
Hattirsatha (Tirza) Verrips (Schoonrewoerd, 16 oktober 1945) is een Nederlandse beeldhouwer en installatiekunstenaar.
Verrips kreeg in zijn jeugd tekenles van onder anderen Marinus Boezem en Jan van Munster in Leerdam en Gorinchem. Voor Boezem voerde hij enkele sculpturen uit. Als kunstenaar heeft hij zich als autodidact ontwikkeld. In samenwerking met Artec Architecten ontwikkelde hij projecten voor de openbare ruimte en nam hij deel aan competities. Zo voerde hij onder andere De Folly uit in het Beekpark in Apeldoorn en een folly in Rotterdam ter gelegenheid van de manifestatie Folly Dock (in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut), waarvoor hij een eervolle vermelding kreeg van de vakjury.
Als zelfstandig kunstenaar ontwierp hij het plein De Bron en een brug met bronzen sculptuur De Freule over het Apeldoorns Kanaal in Apeldoorn. De werken van Verrips ontstaan op het raakvlak van sculptuur, architectuur en inrichting van de openbare ruimte. Hij heeft enkele monumenten vervaardigd die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog, bij zijn laatste opdracht voor een monument, het Wiltshire Monument in Arnhem werkte hij nauw samen met Tamar Oosterlaar (eigenaar van adviesbureau Art Impact) In 2008 nam hij deel aan de internationale Triënnale Apeldoorn 2008 (waarvan hij tevens de organisator was) in de tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn met Prelude.
De kunstenaar woont en werkt in Apeldoorn.