Art@Site www.artatsite.com Marc van Vliet De Streken Terschelling (tijdelijk)
Artist:

Marc van Vliet

Title:

De Streken

Year:
2015
Adress:
Oerol Festival
Website:
www.sense-of-place.eu:
De Streken is een houten getijdenobject van beeldend kunstenaar Marc van Vliet.
Vanuit drie windstreken wordt het kunstwerk 'belicht' door drie op kilometers afstand staande grote spiegels die de zon weerkaatsen. Op deze wijze tekenend met de zon, gebruikmakend van de krachten van het getij (en dus de maan), verandert het kunstwerk voortdurend van vorm. Vrijwel onzichtbaar vindt die verandering tweemaal per dag plaats.
Het houten kunstwerk kan door de bezoekers lopend worden bereikt. Bij eb over het wad, bij vloed over de honderd meter lange loopbrug. Het is een ontmoetingsplaats die per uur en per dag een andere kijk op de wijdheid van het Waddenlandschap biedt. Bij eb wordt de blik naar buiten gericht en als het vloed is naar binnen, naar het water.
Het object was in zijn eerste verschijningsvorm in 2015 te zien op Oerol.

www.theatertuig.nl:
Marc van Vliet: 'Floating structures provide different shapes and perceptions during the movement of the tides. visitor is in a sacred space, caused by the tide, illuminated by the sun.
During low tide, the installation is a tranquil spot on the sands of the flats and during high tide, it is located right on the water.
Anything placed here is lost in the void, making the horizon a determinant, because depending on how the object is placed, its form will change with the tide. The almost imperceptible variation takes place twice per day, directing the visitor's gaze outwards during the ebb tide, and inwards during the flood one.'

www.dornob.com:
Artist Marc van Vliet is the creator of Drie Streken - or 'Three Zones', featured in the Oerol Festival, 2016. It is a floating, wooden observatory in the Dutch flatlands, in the north of the Netherlands.
Placed at the meeting of compass points which are illuminated by the passage of the sun, it is an observation post reached via a long wooden platform.

www.vormgevingsprijs.frl:
De installatie is gemaakt om de wadbeleving te bevord het ogenblik is het slechts voor een kleine groep zeilers en enkele wadlopers mogelijk om het Wad van dichtbij te beleven. Erin op te gaan. Dit is echter niet het geval voor het brede publiek. De waarneming kan alleen op afstand van een dijk plaatsvinden. Door een lange loopbrug en een plateau neer te zetten kan men van dichtbij het zeeleven waarnemen als het water opkomt, de snelheid van het opkomende water en de diverse levensvormen die dan actief worden. Vanaf een cirkelvormige bank is de weidsheid, de waddenvogels en de kust waarneembaar. De afstand naar het vaste land maakt de kwetsbaarheid van de dijk en van ons land duidelijk.

www.sense-of-place.eu:
Marc van Vliet is beeldend kunstenaar, theatermaker, vormgever. 's-Hertogenbosch, 1961. Overschild, Groningen.
Autodidact in verschillende disciplines. Begonnen als vormgever. De afgelopen 17 jaar vooral bekend geworden door de locatievoorstellingen en installaties van theatergroep Tuig die zich kenmerken door de cross-over van beeld, beging en geluid. De laatste jaren ligt de nadruk op landschappelijke installaties.

www.sleutelwerken.nl:
Motivatie bij voordracht: De Streken is een houten getijdenobject van beeldend kunstenaar Marc van Vliet. Vanuit drie windstreken wordt het kunstwerk 'belicht' door drie op kilometers afstand staande grote spiegels die de zon weerkaatsen. Op deze wijze tekenend met de zon, gebruikmakend van de krachten van het getij (en dus de maan), verandert het kunstwerk voortdurend van vorm. Vrijwel onzichtbaar vindt die verandering tweemaal per dag plaats. Het houten kunstwerk kan door de bezoekers lopend worden bereikt. Bij eb over het wad, bij vloed over de honderd meter lange loopbrug. Het is een ontmoetingsplaats die per uur en per dag een andere kijk op de wijdheid van het Waddenlandschap biedt. Bij eb wordt de blik naar buiten gericht en als het vloed is naar binnen, naar het water. Het object was in zijn eerste verschijningsvorm in 2015 te zien op Oerol.
Tijdens het Oerol festival 2016 zijn windstreken uitgelicht, doormiddel van Heliostaten. In het centrum daarvan staat het getijden object. Drijvers zorgen voor een andere vorm en beleving van het object tijdens eb en vloed. De bezoeker bevindt zich in een sacrale ruimte, veroorzaakt door het getij, verlicht door de zon. Tijdens eb is de installatie een verstilde plek op het wad, tijdens vloed bevindt men zich midden op het water. Een zon/getijden installatie die het landschap betrekt tot aan de horizon. Tekenen met de Zon, veranderd door de krachten van de Maan. Bewust van de draaiing van de planeet waarop wij samenleven, elkaar ontmoeten vanuit een gezamenlijke fascinatie. We zijn niet alleen in deze onmetelijkheid. Sense of Place maakt met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar voor een breder publiek.
De projecten, zoals De Streken, hebben respect voor de cultuur en natuur van het gebied en vertellen het verhaal van de locatie en het landschap. Ze geven de plek daarmee extra aantrekkingskracht en betekenis: a Sense of Place.
Nieuwe locatie wordt gezocht.