Art@Site www.artatsite.com Woody van Amen Taxat
Artist:

Woody van Amen

Title:

Taxat

Year:
2004
Adress:
Mariniersweg
Website:
www.bkor.nl:
Taxat is een RVS sculptuur voorstellende een ruimtelijke vertaling van het dubbelkruis (mathematische vorm). Je denkt dat je gestapelde kubussen ziet, maar eenmaal dichterbij zie je de open structuur. Het is een krachtig beeld. Het thema van de gestapelde kruisen is een grote rol gaan spelen in het werk van Van Amen na de eeuwwisseling. Ze lijken een logo of symbool te zijn zonder dat ze een verwijzing zijn naar een bestaande bron, en zijn om die emblematische vorm interessant voor Van Amen, die zich sinds de jaren zestig met een Popart-achtige beeldtaal bezighoudt. Het initiatief voor dit beeld is genomen door Stichting Taxat.
Woody van Amen (Eindhoven, 1936) reisde begin jaren zestig naar New York en kwam daar in contact met de Popart. Bij zijn terugkeer naar Nederland kreeg hij al snel de bijnaam ‘Vader van de Nederlandse Popart’. Sinds de jaren zeventig verwerkt hij in zijn schilderijen beeldelementen, die hem tijdens reizen in het buitenland opvallen. Van Amen vermengt in zijn werk diverse technieken en maakt zowel schilderijen, beelden, tekeningen, foto’s en collages. Zijn schilderwerk en objecten zijn figuratief en herkenbaar.

www.wikipedia.org:
Terug in Nederland ontwikkelde hij zijn eigen stijl en stapte op een gegeven moment over op andere technieken. Hij legde zich toe op de assemblagekunst. Hij bouwde zijn werken op uit allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven. Vanaf de jaren zeventig maakte hij reizen naar Zuidoost-Azië en is een oriëntaalse invloed in zijn werk zichtbaar. In 1993 werd hem door het Prins Bernhard Cultuurfonds de Chabotprijs toegekend. Museum Het Valkhof hield in 2003 een overzichtstentoonstelling van zijn werk, waarbij een oeuvrecatalogus verscheen.
In 2007 maakte Van Amen de film Sources of Inspiration, die is samengesteld uit opnames van zijn reizen naar onder andere Vietnam, Birma en Indonesië. In de film spelen de mens, religie en de schoonheid van de natuur een grote rol.