Art@Site www.artatsite.com Marcel Kronenburg IT
Artist:

Marcel Kronenburg

Title:

IT

Year:
2014
Adress:
Fascinatio
Website:
www.bkor.nl:
Voor zijn kunstwerk IT liet Marcel Kronenburg zich inspireren door de DC Comic ‘Swamp Thing’ – een populaire reeks in het superheldengenre.
Het kantoorpark Brainpark III leent zich volgens Kronenburg uitstekend voor het beeld IT, wat de verbeelding van de ontembare informatietechnologie weergeeft.
In de vijver van Brainpark III zijn de kabels en leidingen tot leven gekomen. Ze vormen de tentakels van een zelfstandig denkend en handelend organisme. Ze grijpen en klampen zich langs de boardwalk. Een ‘iets’ met tentakels en een eigen brein dat leeft in de vijver.
In het voorjaar van 2014 werd IT geplaatst in het water aan de Bahialaan. Het kunstwerk IT is het laatste kunstwerk wat gerealiseerd is in het kader van de zogenaamde percentageregeling, een verordening die in Rotterdam in 1960 werd ingevoerd. Circa één procent van de bouwsom of het grondexploitatiebudget kon worden aangewend ten behoeve van kunst in de openbare ruimte. Dankzij die verordening kon de gemeente een imposante reeks kunstwerken realiseren. Vanuit deze regeling werd reeds in 1989 de beslissing genomen om kunst toe te voegen aan het kantorenpark Brainpark III in Rotterdam-Oost.
In 2005 werd de regeling afgeschaft, omdat de terugtredende overheid voor zichzelf geen rol meer zag in de realisering van openbare kunstwerken.
Ontwerper Jan Konings kreeg van het CBK Rotterdam opdracht om met kunst een verbinding tot stand te brengen tussen de wijk Fascinatio en het aangrenzende bedrijvenpark Brainpark III. Dat resulteerde in de visie kunst als infill attraction. Vanuit dat concept werd een reeks kunstopdrachten geformuleerd voor Fascinatio in Capelle aan den IJssel en Brainpark III in Rotterdam.
Naast Kronenburg kregen nog drie kunstenaars opdracht om een kunstwerk te maken: Diederik Klomberg (De Zonnewijzer, Solisplein), Onno Poiesz (Fragmenten, Solislaan) en Stanislaw Lewkowicz (Eenzame Hoek, Ardalaan/Flatuslaan).
Kunstenaar Marcel Kronenburg (Utrecht, 1965) heeft een architectonische achtergrond. Hij studeerde architectonische vormgeving aan de AKI en heeft daarna de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam doorlopen. Hij is conceptueel kunstenaar, vormgever en omgevingskunstenaar. Hij maakte kunstwerken in de openbare ruimte waarbij de eigenschappen van het landschap een rol spelen, voor opdrachtgevers in het hele land zoals gemeenten en culturele instellingen.

www.marcelkronenburg.nl:
De wijk Fascinatio is gebaseerd op het fantasieboek Wonderwind van Tom Manders dat gaat over de thema’s geborgenheid, verwondering en verbazing.
Dankzij een infill attraction, lees een kunstwerk, wordt daar onder andere het thema spanning aan toegevoegd.
Zoals de wijk Fascinatio is gebaseerd op een fantasieboek baseer ik mij voor het kunstwerk in het aangrenzende Brainpark 3 op het fantasieboek the Swampthing. Dit is een horrorcomic over een ontembaar natuurwezen, een supernatural, dat het onrecht wreekt dat de natuur door de mens wordt aangedaan.
In Brainpark 3 gaat het niet over de ontembare natuur maar over de oncontroleerbare informatietechnologie, over IT. In de vijver van Brainpark 3 zijn de kabels en leidingen tot leven gekomen. Ze vormen de tentakels van een zelfstandig denkend en handelend organisme. Ze grijpen en klampen zich langs de boardwalk. Een 'iets' met tentakels en een eigen brein dat leeft in de vijver van Brainpark.