Art@Site www.artatsite.com Paul McCarthy Santa Claus
Artist:

Paul McCarthy

Title:

Santa Claus

Year:
2001
Adress:
Oude Binnenweg
Website:
www.bkor.nl:
Kunstenaar Paul McCarthy weet als geen ander de hypocrisie van de moderne samenleving te verbeelden. Santa Claus is dan ook een ironische kritiek op de consumptiemaatschappij. Het is een kritische noot die past in het oeuvre van McCarthy.
Door zijn vormgeving combineert hij ‘hoge’ met ‘lage’ cultuur. Er ontstond nogal wat commotie rond het beeld, toen de aanschaf in februari 2003 werd goedgekeurd door het College van B&W. Politieke partijen Leefbaar Rotterdam en de ChristenUnie/SGP wilden het beeld afblazen.
De kranten stonden bol van artikelen en ingezonden brieven van voor- en tegenstanders van het kunstwerk, dat in de volksmond inmiddels Kabouter Buttplug werd genoemd.
Het beeld is een bekend Rotterdams symbool geworden. Santa Claus komt geregeld voor op flyers en in foto’s van de stad. Deze geliefde kerstman wordt honderden keren per dag gefotografeerd, zoals aan de plek op zijn schoen te zien is.
Tot een definitieve locatie gevonden was, stond het beeld enkele jaren op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. Het beeld zou geplaatst worden op de hoek van de Kruiskade en de Karel Doormanstraat bij concertgebouw de Doelen. In november 2008 kreeg Santa Claus eindelijk zijn vaste plaats op het Eendrachtsplein.
Paul McCarthy (Salt Lake City, 1945) is een internationaal befaamd kunstenaar, die woont en werkt in Los Angeles, Californië. Zijn werk gaat over de Amerikaanse beeldcultuur en massaconsumptiemaatschappij, waarover hij zeer kritisch is. Maar ook de Europese kunst en denkers zoals Beuysz, Beckett, Wiener Aktionisten beïnvloeden zijn beeldtaal. Hij werkt veel in installatievorm en met (soms inflatable) sculpturen.

www.wikipedia.org:
Santa Claus, ook bekend als Kabouter Buttplug bekend, is een beeld van Paul McCarthy. Het staat op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie voor een plek in de stad.
Het beeld stelt de kerstman voor die een kerstboom in zijn handen houdt.

www.hpdetijd.nl:
In Nederland kennen we McCarthy van het kunstwerk ‘Santa Claus’, een beeld dat de kerstman moet voorstellen die een boom in zijn handen houdt. In de volksmond is het echter beter bekend als Kabouter Buttplug. De Rotterdamse gemeente kocht het werk in 2001 en het staat momenteel op het Eendrachtsplein. Dat ging niet zonder slag of stoot: onder meer winkeliers rondom de Koopgoot protesteerden met succes tegen plaatsing van het beeld in hun winkelgebied.
Shockeren is het handelsmerk van McCarthy. Zo exposeerde hij in Honkong een opblaasbaar kunstwerk in de vorm van een drol en liet hij de wereld kennismaken met zijn werk ‘Train, Mechanical, 2003 – 2009’, waarin twee George W. Bush-poppen anale seks hebben met varkens.